Numărul intoxicaţiilor cu etnobotanice, în creştere de Sărbători

Nouă tineri din Iaşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, au ajuns la spital în zilele de Crăciun din cauza intoxicaţiilor cu produse etnobotanice. Trei dintre ei au avut nevoie de tratament suplimentar în Clinica de Drogodependenţi.

Ultimul caz grav de intoxicaţie cu plante etnobotanice a fost înregistrat aseară, când un tânăr de 18 ani a fost adus la Spitalul "Sf. Ioan" Iaşi aproape în stare de comă. În ultimele trei zile, tânărul a petrecut încontinuu cu etnobotanice, iar organismul lui a cedat. Amicii lui au decis să cheme ambulanţa când au văzut că abia se mai putea ţine pe picioare. Alături de alţi doi din cei nouă intoxicaţi cu etnobotanice de Crăciun, tânărul va beneficia de tratament şi suport suplimentar în Clinica de Drogodependenţi. "Pacientul a prizat şi fumat etnobotanice, pe care le-a achiziţionat de la un magazin din oraş, iar prietenii de petrecere s-au alarmat în momentul în care s-a prăbuşit şi au solicitat ambulanţa. Când starea lui se va ameliora, va avea nevoie de tratament suplimentar în clinica de drogodependenţi", spune medicul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU.

400 de cazuri anul acesta

În acest an, la UPU de la Spitalul "Sf. Ioan" au primit îngrijiri medicale în jur de 400 de pacienţi intoxicaţi cu plante etnobotanice. Medicii se aşteaptă ca numărul acestor pacienţi să crească de Revelion. "Fenomenul este de masă, iar măsurile împotriva magazinelor care comercializează astfel de produse au fost luate tardiv. Faţă de anul trecut, suntem pe o pantă ascendentă în ceea ce priveşte intoxicaţiile cu etnobotanice şi ne aşteptăm ca numărul cazurilor să crească de Revelion. Spre deosebire de sărbătoarea Crăciunului, care are încărcătură religioasă şi impune şi anumite restricţii, Revelionul este o sărbătoare prozaică, iar tinerii vor sta mai mult prin cluburi unde găsesc tot felul de tentaţii", spune Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU din cadrul Spitalului "Sf. Ioan" Iaşi.