Doar creșterea subvențiilor acordate de stat sau un aviz favorabil din partea Comisiei Europene pot preveni scumpirea gazelor cu peste 20% pentru românul de rând.
În precampanie electorală statul, prin departamentul pentru Energie, a luat o decizie salutară. Utilizatorii casnici de gaze naturale nu vor mai avea parte de scumpiri la gaze perioada următoare. Astfel, românii vor lua o pauză de la scumpiri iar calendarul acestora se prelungește și va avea ca termen limită anul 2021, în loc de 2018. Măsura îi viza însă numai pe cei care au centrale pentru apartament și care au contract direct cu furnizorii de gaze.
Scumpiri uriașe
Statul a uitat însă de cea mai mare masă a românilor: cei care depind de centralele termice de cartier, CET-urile. Cum CET-urile sunt consumatori industriali, pentru ele prețul gazelor va crește în continuare. Asta înseamnă că și românii care primesc căldură de la CET-uri ar trebui să se aștepte la scumpiri. Cât de mari vor fi acestea? Prețul energiei termice ar putea crește exploziv de la 1 ianuarie, cu până la 38%, ceea ce se va reflecta într-o majorare cu 20% în factură, au anunțat ieri reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Asta înseamnă că, un român care va plăti pentru decembrie 300 de lei la încălzire, ar putea achita, pentru luna ianuarie, circa 360 de lei.
Ce este de făcut
Există două soluții pentru ca și persoanele care primesc căldură de la centralele de cartier să scape de scumpiri.
Una din soluții ar fi ca și CET-urile, care le furnizează căldură, să nu mai suporte majorări de prețuri, și să beneficieze de același preț ca și cei care au centrale proprii. În felul acesta, s-ar elimina o discriminare, atrag atenția cei de la ANRE. Pentru aceasta ar fi nevoie însă de un aviz de la Comisia Europeană, spun însă oficialii din Guvern.
O altă soluție ar fi ca statul, prin primării, să acorde subvenții mult mai mari decât până acum CET-urilor, pentru gigacalorie. Numai că, încă de anul trecut multe primării au suspendat aceste ajutoare, în condițiile în care nu au suficienți bani. Pe de altă parte, în multe cazuri, chiar și acolo unde prețul la încălzire a fost subvenționat, statul nu s-a achitat de aceste ajutoare.
Altfel spus, CETurile au livrat agentul termic la un cost scăzut, iar românii au beneficiat de costuri mici. În schimb, atunci când statul a trebuit să acopere această diferență de preț pentru CET-uri, banii nu au mai venit. „Cunoaștem toți cazul ELCEN – RADET. Statul a cerut ELCEN-ului să furnizeze gigacaloria la 200 de lei și nu la 400 de lei, urmând să plătească diferența de preț. Nu a plătit niciodată acești bani”, a comentat pentru EVZ Otilia Nuțu, specialist în energie de la Expert Forum.
De unde rezultă diferența de preț
În prezent, consumatorii care au centrale de apartament achită pentru gaze un preț cu 40% mai mic decât CET-urile. „Piața captivă a consumatorului privat are un preț undeva între 51 - 53 de lei pe Megawat oră, iar pe piața liberă este de 89 - 90 de lei”, a declarat ieri, în cadrul unei dezbateri, Iulian Iancu, președintele Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energie. Potrivit unor oficiali ANRE, diferența rezultă în special din faptul că CET-urile și ceilalți consumatori industriali primesc în coșul de consum mai multe gaze de import, care sunt mai scumpe, cât și gaze naturale de producție internă care au un cost mai mare.