Nuclearelectrica, campioana contractelor „cu dedicaţie”

Nuclearelectrica, campioana contractelor „cu dedicaţie”

Cinci controale ale Curții de Conturi au scos la iveală o serie de achiziţii discutabile prin care statul ar fi fost prejudiciat cu milioane de euro.

Cinci rapoarte ale Curții de Conturi au scos la iveală o serie de nereguli în achizițiile publice derulate de fosta conducere a Societății Naționale Nuclearelectrica SA (SNN). Potrivit rapoartelor redactate de controlorii Curții de Conturi, prejudiciul total adus statului român depășește 10.000.0000 de euro. „Există indicii că faptele - care vizează încredințarea unor contracte de achiziții publice - au fost comise prin fals, uz de fals în acte publice, abuz și neglijență în serviciu”, au explicat anchetatorii.   De cealaltă parte, fosta conducere a Nuclearelectrica, în frunte cu directorul general Teodor Chirică, contestă rapoartele Curții de Conturi. Directorii au cerut și în instanță anularea tuturor proceselor-verbale de constatare a neregulilor, însă magistrații Tribunalului București le-au respins solicitările la începutul aceste luni. „Cumpărături” de la speculanți Totul a început în timpul unor controale derulate anul trecut. Atunci, Curtea de Conturi a descoperit că firma ieșeană Tess Conex a beneficiat de 23 de contracte acordate direct, fără licitație, de către Nuclearelectrica.

Potrivit raportului de control, „la sucursala Cernavodă și la sediul Nuclearelectrica (…) nu au fost respectate prevederile legale privind achizițiile publice”, prejudiciul rezultat depășind 12.600.000 de lei (aproximativ 3.000.000 de euro). Mai mult, controlorii financiari precizează că fostul director de dezvoltare al Nuclearelectrica, Gheorghe Ispas, ar fi atestat că Tess Conex Iași ar fi singurul furnizor-importator al unor produse, „atestare” care s-a dovedit a fi doar un fals. Nereguli și în contractul pentru xerocopiere   „Din verificări a rezultat că nu Tess Conex SA a importat aceste produse, ci societatea Sinergic Grup Steel Import Export Bacău. Tess Conex a folosit un intermediar, după care a refacturat produsele la prețuri de speculă”, au concluzionat experții Curții de Conturi. Echipa de control a mai descoperit nereguli și în atribuirea contractului pentru servicii de multiplicare (xerocopiere), încheiat de conducerea Nu clearelectrica pe 22 aprilie 1998 cu firma ROEL SRL și prelungit ulterior.

În urma verificării documentelor s-a constatat că oferta făcută de „rivalul” ROEL, compania XEROX, era mult mai avantajoasă decât cea declarată câș tigătoare. Mai exact, acceptând o ferta Xerox, Nuclearelectrica ar fi făcut o economie de câteva mii de euro pe lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Curții de Conturi, valoarea prejudiciului cauzat în acest caz Societății Naționale Nuclearelectrica se ridică la aproape 40.000.000 de lei (peste 9,4 milioane de euro). 

ILEGALITĂȚI PE BANDĂ   Peste 90 de contracte pentru o firmă cu șase salariați Potrivit Curții de Conturi, în perioada 2003-2006, conducerea Nuclearelectrica ar fi favorizat firma canadiană „Laker Energy Products Ltd. Canada”. Mai exact, deși avea doar șase angajați, firma în cauză a reușit performanța absolută de a obține nu mai puțin de 94 de contracte de achiziție, în valoare totală de peste 10 milioane de dolari canadieni (aproximativ 6,3 milioane de euro). Dintre acestea, 29 de contracte ar fi fost obținute prin negociere cu o singură sursă, iar 65 prin cerere de ofertă. Practic, inspectorii au constatat, și în acest caz, că încheierea contractelor s-a făcut cu încălcarea „reglementărilor legale privind achizițiile publice”.