Un analist economic a declarat că nu va exista o plafonare a prețurilor în România și că măsurile luate de Guvern sunt greșite. El consideră că totul este doar mutare cu scop electoral.
Analistul economic Adrian Negrescu a declarat că nu va exista o plafonare a prețurilor în România. Ieftinirea produselor alimentare, promisă de Guvern, este doar „o frumoasă teorie socială” pentru a le arăta românilor că statul nu este indiferent.
Analistul a mai spus că doar Marcel Ciolacu poate să cumpere orice cu 100 de lei. El a subliniat că inflația în cazul produselor alimentare este, în țara noastră, chiar mai mare decât inflația generală raportată.
Analistul a mai spus că românii sunt în esență „campioni ai sărăciei” și că Guvernul nu face nimic pentru a îi ajuta. Acesta consideră că Marcel Ciolacu nu s-a gândit la binele țării, ci la alegerile de anul viitor.
Nu va exista o plafonare a prețurilor
Acesta a declarat că „mecanismul voluntar de reducere a preţurilor la o serie de alimente de bază” a fost mai degrabă o trecere a promoțiilor marilor retaileri sub o altă umbrelă.
„Guvernanții au încercat și au reușit cumva să-i convingă pe marii retaileri să continue cu promoțiile, iar acestea au fost cumva puse sub umbrela Guvernului României.
Doar că am văzut că ieftinirile au fost mai mult în comunicatele oficiale, iar Consiliul Concurenței a făcut niște calcule din burtă, ca să dea bine. Dar ceea ce contează cu adevărat, adică produsele de bază în alimentația românilor s-au ieftinit cu câteva procente inițial, apoi prețurile au continuat să crească”, explică el.
Mutare cu interes electoral
Analistul consideră că este vorba de o mutare cu interes electoral pentru ca politicienii să le arate românilor că cineva are grijă de ei. El a mai spus că multe produse s-au scumpit și că Guvernul a ascuns asta.
„Sigur că au fost câteva produse care s-au ieftinit cu câțiva bani, dar între timp celelealte produse s-au scumpit pentru că, în realitate, comercianții nu au vrut să piardă, așa că au combinat scăderile unor adaosuri comerciale cu creșterea altora. La final, lor le-a dat cu plus. Adică, tot noi plătim”, susține expertul.
Situația se va înrăutăți
Analistul este de părere că situația nu se va schimba în următorii ani dacă nu vor fi găsite soluții. Acesta a mai spus că țara noastră nu are o industrie alimentară care să genereze necesarul pentru consumul intern.
„Atât încât nu vom încerca să ne creăm un ecosistem de producție și consum alimentar format în principal din producători și distribuitori interni care să nu depindă atât de mult de ce se întâmplă în restul lumii, vom fi, din păcate, vulnerabili în fața acestei situații și vom plăti în plus față de ceilalți europeni, doar din prisma faptului că nu suntem capabili să avem o industrie alimentară care să genereze, până la urma urmei, necesarul pentru consumul intern”, conchide Negrescu, potrivit Adevărul.