Nu tolera violenţa în cuplu!

Dacă primeşti o palmă de la persoana iubită, nu este deloc bine să întorci şi celălalt obraz.

Cazurile de violenţă domestică sunt extrem de numeroase, în jur de 9.000 pe an numai în România, şi nu există indicii că situaţ ia s-ar putea îmbunătăţi. Conform statisticilor Agenţiei Na- ţionale pentru Protecţia Familiei, numai în primele trei trimestre din 2007, au fost 6.717 victime, din care 4.463 sunt de sex feminin.

Motivul agresivităţii

„Relaţia de dragoste trebuie să fie o cooperare. Din păcate, de multe ori, relaţia se transformă într- o competiţie între cei doi parteneri, într-o luptă pentru putere şi, dacă nu fiecare, cel puţin unul dintre ei vrea să controleze relaţia. Agresorii lovesc pentru a se simţi puternici, dar în umbra acestei violenţe se află sentimentul de inferioritate“, afirmă psihologul Anda Păcurar. Specialiştii BBC enumeră printre alte motive şi gelozia, posesivitatea, chiar invidia, interesul pierdut faţă de relaţie sau problemele pe care unul dintre parteneri le are la serviciu ori cu ceilalţi membri ai familiei.

Cum recunoşti violentul?

Chiar dacă există şi bărbaţi molestaţi, în cele mai multe cazuri bărbaţii sunt agresorii. Dacă ştii că soţul tău a fost implicat în alte relaţ ii care s-au sfârşit prin violenţă, şi cu tine se va purta la fel. Chiar dacă te gândeşti că tu vei fi altfel, că vei şti să ai grijă de el şi sigur cea de dinainte a greşit cumva, mai devreme sau mai târziu ţi se va întâmpla şi ţie.

Primele semne ale unui comportament violent sunt ţipetele şi injuriile care îţi sunt adresate. Treptat, se ajunge şi la lovituri, abuzuri sexuale şi izolarea victimei, susţin specialiştii citaţi de BBC.

Chiar dacă o criză mică de gelozie ţi se va părea amuzantă şi vei trece uşor peste ea, dacă nu stabiliţ i limitele admise de fiecare, situaţ ia va scăpa uşor de sub control. Mai exact, nu ai voie să te întâlneş ti cu prietenele din copilărie, nu ai voie să ripostezi, eşti criticată din ce în ce mai des, mâncarea nu mai este bună, nu mai arăţi la fel de bine şi nu eşti în stare de nimic. Agresorul pur şi simplu are talentul de a-şi manipula victima până când aceasta va crede că este vina ei pentru că el se comportă astfel. În niciun caz, nu trebuie să te învinovăţeşti.

Ajutor!

„Se poate întâmpla o dată să fii agresat, să primeşti o palmă şi injurii grave, dar dacă această situa- ţie se repetă, înseamnă că fiecare dintre parteneri îşi asumă rolul. Cel care trece peste violenţă şi acceptă să fie lovit preferă rolul de victimă, iar agresorul este mul- ţumit de situaţia creată. Când violenţ a devine obişnuinţă, este clar că a fost semnat un acord tacit între cei doi parteneri“, afirmă psihologul Adriana Dragoş.

Prima soluţie pentru a-ţi relua viaţa normală este să pleci, să rupi relaţia. În căsniciile în care există şi copii, acest lucru se întâmplă foarte rar. Un alt aspect sensibil este că, dacă te loveşte pe tine, îi va lovi şi pe copii la un moment dat.

„Divorţul nu este dezirabil, iar în România încă este văzut ca un subiect sensibil, dacă nu tabu. Femeia consideră că nu va reuşi să se descurce cu propriile forţe, că nu are unde să se ducă şi va aştepta să crească măcar copiii. Urmând modelul tradi- ţional - bărbatul este capul familiei, iar femeia stă în bucătărie -, vom auzi multă vreme de dragoste cu sila“, este de părere Adriana Dragoş.

Femeia nu mai trebuie să fie dependentă de partenerul ei, iar exemplul „iau copiii şi mă duc la mama“ trebuie urmat de cât mai multe victime. Ceea ce trebuie să ştie victimele este că există viaţă şi după o relaţie violentă şi că, dacă nu reuşesc să-şi schimbe partenerul, nu trebuie să se resemneze. Există numeroase organizaţii şi adăposturi care le pot da o mână de ajutor acelora care îl cer.

PERSPECTIVĂ

Şansele ca agresorul să se schimbe sunt foarte mici

Chiar dacă plecarea ta îl va pune pe gânduri pe agresor şi te va căuta ca să-ţi promită că se va schimba, nu trebuie să te laşi manipulată. Să spunem că te întorci, pentru că de cele mai multe ori aşa se întâmplă. În acest caz, trebuie să stabileşti anumite reguli. El nu are voie să-ţi interzică să faci ceea ce-ţi doreşti, cum ar fi să ai un serviciu şi o viaţă socială. În funcţie de situaţia din fiecare cuplu, victima trebuie să îşi stabilească regulile.

Dacă agresorul le acceptă, poate vei face încă un compromis. Dacă agresorul nu le acceptă şi îţi ordonă în continuare să trăieşti după regulile stabilite de el, nu are rost să mai speri că situaţia se va schimba. Agresorului trebuie să i se schimbe mentalitatea, iar de multe ori nici măcar psihologii nu reuşesc să-l îndrepte.