Nu te uita la televizor cand mananci!

Digestia ingreunata, gastrita si obezitatea sunt cateva dintre riscurile la care te supui daca privesti la televizor in timpul mesei.

Obiceiul de a manca in timp ce te uiti la televizor poate duce la obezitate, deoarece nu mai esti atent la cantitatea de alimente consumate, avertizeaza nutritionistii.

In plus, tensiunea cauzata de unele emisiuni TV sau filme favorizeaza patrunderea aerului in stomac, provocand balonari si zgomote abdominale.

Specialistii in nutritie mai spun ca, tot din cauza incordarii, risti sa inghiti alimentele fara sa le mesteci suficient, ceea ce poate cauza gastrita sau ulcer. La acelasi pericol se supun si cei care consuma alimente in timp ce lucreaza sau cand conduc masina.

Nu-i lasa nici pe copii sa manance la televizor. In timp, micutii isi pot forma obiceiul de a consuma alimente de fiecare data cand se uita la o emisiune sau la un film, sustin psihologii.

Balonari, tuse si dureri abdominale

 Mancatul la televizor iti distrage atentia de la cantitatea de alimente pe care o consumi, iar, in timp, obiceiul poate duce la un exces ponderal sau chiar la obezitate.

„In plus, tensiunea provocata de unele emisiuni TV sau filme ne face sa consumam mai multe alimente cu scopul de a depasi usor aceasta stare de incordare. Acest lucru duce tot la cresterea in greutate”, explica Tiberiu Mogos, medic primar diabet nutritie si boli metabolice la Institutul „N. Paulescu” din Bucuresti.

Si digestia este afectata daca mananci in timp ce te uiti la televizor. „Se pot intampla accidente de inghitire care pot face ca alimentele sa aiba o traiectorie gresita. In loc sa treaca in tubul digestiv, acestea se pot duce spre caile respiratorii, cauzand inec si tuse”, mai spune Tiberiu Mogos.

Totodata, inghitirea rapida a alimentelor, mai ales in momentele de tensiune de la televizor, favorizeaza introducerea de aer in stomac, cauzand balonari si zgomote abdominale.

Acestea mai apar si pentru ca alimentele ajung in tubul digestiv fara sa fie mestecate suficient, unde au loc procese de fermentatie suplimentare.

Pe termen lung, toate acestea pot duce la aparitia gastritelor si chiar a ulcerului. La fel de prost este si obiceiul de a manca in timp ce lucrezi sau cand te afli la volanul masinii.

„Stresul modifica secretia gastrica si modul de evacuare a alimentelor in intestinul subtire. In acest caz, nici bila care participa la digestie nu mai functioneaza cum trebuie, provocand colici biliare, manifestate prin dureri in partea dreapta a abdomenului superior”, adauga nutritionistul.

Pericolele pentru sanatate sunt mai mici in cazul celor care mananca in timp ce citesc, deoarece stresul este mult mai scazut, mai spune specialistul. 

Copiii „abandonati” in fata televizorului, risc de bulimie

Nu-i lasa nici pe copii sa manance in timp ce se uita la televizor. „Hranirea trebuie sa fie pentru micuti un ritual care le dezvolta mai tarziu un stil de viata ordonat si sanatos. In plus, copiii nu au atentie distributiva. Daca isi focalizeaza atentia pe altceva, nu mai acorda importanta alimentelor, nu le mai savureaza, ceea ce duce la lipsa poftei de mancare ori, dimpotriva, la bulimie sau obezitate”, explica Rodica Nanu, pediatru la Policlinica cu Plata numarul 1 din Bucuresti.

Pentru ca risca sa manance repede si sa nu mai mestece suficient alimentele, si copiii pot face tulburari gastrointestinale.

Totodata, cei care asociaza mancatul cu televizorul isi pot crea obiceiul de a consuma alimente de fiecare data cand se uita la o emisiune sau la un film.

„Foarte multi dintre copiii obezi au acest tip de comportament, fiind „abandonati” de familie in fata televizorului. Alt aspect este acela ca micutul nu mai are ocazia de a comunica, pierde modelul unei familii armonioase si se dezvolta cu notiuni incomplete despre ceea ce implica responsabilitatile si comunicarea in familie”, afirma Lena Rusti, psiholog la Mentarex Consult.

Fara chipsuri, popcorn si dulciuri Un alt obicei nesanatos cand te uiti la televizor este sa consumi dulciuri, popcorn sau chipsuri, deoarece sunt periculoase pentru digestie, silueta si dinti si sunt bogate in calorii si sarace din punct de vedere nutritiv.

De data aceasta, riscul este valabil si pentru cei care consuma astfel de alimente in timp ce citesc. „Din cauza acestor produse consumate intre mese, nu mai exista o pauza a procesului de digestie, iar fermentii nu se mai secreta la orele stabilite”, explica Rodica Nanu.

Daca simti nevoia sa mananci ceva in timp ce te uiti la televizor, opteaza pentru fructe sau legume proaspete.

RITUAL

Discutiile in timpul mesei sudeaza familia

Mancatul in fata televizorului afecteaza inclusiv comunicarea in cuplu.

„In conditiile actuale, familia petrece tot mai putin timp impreuna. Masa e unul dintre putinele momente in care membrii familiei  isi petrec timpul impreuna, schimband idei, noutati, informatii despre ei si despre ce au facut in timpul zilei. Acest tip de comunicare este un liant al familiei. Fiecare persoana se simte ascultata, comunica, dar are si ocazia de a da sfaturi si de a emite opinii”, adauga Lena Rusti.

Daca aceste ritualuri sunt des uitate, familia risca sa se destrame mai usor pe termen lung, avertizeaza psihologul.