Mare bucurie a produs acum câteva zile vestea că autoritățile din România le vor permite credincioșilor, catolici și ortodocși, să se plimbe în nopțile de Paște.
Nu chiar să meargă nestingheriți prin orașe și sate, ci doar pe drumul de la biserici spre case și înapoi.
După ce anul trecut nu am avut voie nici să ne apropiem de biserici, știrea că acum vom putea lua Lumină poate părea bună.
Curios, deși anul trecut am fost foarte supărat pentru deciziile care m-au ținut departe de tradiția părinților și bunicilor mei, anul ăsta nu simt nimic în fața ”darului” care mi se pune dinainte.
Cel mai tare mă enervează modul în care ni s-a prezentat faptul că avem voie să mișunăm pe străzi în noaptea sfântă: ca pe un cadou oferit de niște atotputernici, acuzați pe nedrept de oamenii răuvoitori că vor să strice sărbătorile românilor. Plimbarea dus-întors la biserică a ajuns să fie prezentată ca un gest de mărinimie.
Nu, nu e așa! Adevărul este că mersul la biserică nu e un obiect în desaga lor de autorități-șefi, ci un ”bun” al nostru, al credincioșilor. Prin regulile impuse pentru noaptea de Paște, acest „bun” este mult diminuat, noi am cedat parte din el, fie pentru a proteja biserica de scandaluri, fie pentru că înțelegem că e o situație specială sau fie din frica de sancțiuni.
Undeva pe parcursul acestor 13 luni de restricții de tot felul, ne-am pierdut instinctul de a avea drepturi și am ajuns cumva să considerăm că drepturile ne sunt oferite, că ele devin ale noastre doar prin grația celor care ne conduc.
Așa că n-am de gând să fiu recunoscător pentru că de Paște mă duc să iau Lumină. Nici conducătorilor țării, nici celor ai Bisericii, nu datorez niciun ”mulțumesc” pentru că un drept al meu e respectat. În mod normal ar trebui să primesc încă scuze că anul trecut habar nu au avut cum să gestioneze situația.
PS - Florin Cîțu caută sfatul specialiștilor din PSD, de unde anul trecut era premierul simbol al devizei ”PSD în afara deciziei politice”.
Vlad Voiculescu spune, a doua zi după instituirea unor noi restricții, că el lucrează, de fapt, la un program de redeschidere a unor activități. În timp ce lumea se adună în stradă, Guvernul se reunește în ședință și anunță ”pe surse” că anumite restricții vor fi restrase, un fel de ”mai dau 100 de lei” pe teme de pandemie. Sunt speriați. Mitingurile din 28 spre 29 martie i-au speriat.
În cheia asta trebuie privită și relaxarea din noaptea de Paște, frustrările populare cred că erau deja cuantificabile în materialele de informare ajunse pe masa Guvernului încă de acum două-trei săptămâni.