Nu sunt destui preoţi pentru înmormântări

Minerii decedaţi în explozia de la Mina Uricani au fost ieri înhumaţi, unul după altul. Între timp, anchetatorii continuă audierile salvatorilor.

Cei cinci mineri care şi-au pierdut viaţa în explozia de la Mina Uricani au fost înmormântaţi ieri dupăamiază. La funeralii au participat sute de mineri, vecini şi rude. Lor li s-a adăugat şi Miron Cozma, fost lider al ortacilor din Valea Jiului. Tot ieri au continuat audierile persoanelor implicate în operaţiunile de salvare.

Au fost audiate 14 persoane

Potrivit procurorului de caz, Augustin Lazăr, de la Parchetul Curţii de Apel Alba-Iulia, au fost audiate deja 14 persoane, iar în zilele următoare anchetatorii vor putea intra în mină.

"Cei de la Protecţia Muncii au un plan de pătrundere în mină, cu slavatori şi experţi în domeniul exploziilor care ştiu să «citească» urmele şi pot trage nişte concluzii. Vor scoate şi probele fizice care au rămas în mină - de exemplu, ce a rămas din echipamentele minerilor - care vor fi expertizate", explică Augustin Lazăr, adăugând că expertizele vor fi efectuate la Petroşani.

Ion Nădrag voia să se facă şofer după închiderea minei

Marian Cucu a fost primul scos din casă şi petrecut spre citimir. Locuia în Lupeni, iar la oraş nu se mai respectă întotdeauna tradiţia momârlanilor. La fel s-a întâmplat şi cu Iulian Stoi. Întrucât locuia aproape de mină, sicriul a fost purtat şi prin curtea acesteia. Deşi spaţiul este destul de mare, cortegiul format din peste 400 de persoane nu a încăput.

Printre sutele de oameni şi-a făcut apariţia şi Miron Cozma. "Dacă era el şi acuma lider, nu erau atâţia morţi în Vale", "Ba nu, el a dus minerii la Bucureşti şi de-atunci guvernanţii se tot răzbună pe noi", se contraziceau, aproape în şoaptă, minerii cu vechime. La un moment dat, soţiei lui Iulian i s-a făcut rău, dar nu s-a lăsat convinsă de paramedici să se retragă, vrând să fie alături de soţul ei până în ultima clipă.

În timp ce funeraliile lui Iulian Stoi erau în plină desfăşurare, rudele lui Ion Nădrag aşteaptau. Nu sunt destui preoţi în Uricani pentru patru înmormântări simultane. Soţia lui, Alina (25 de ani), era şi ea cu lacrimile secate. Zice că vrea să se ţină tare pentru micuţul pe care-l poartă în pântece. "O să-l numesc Ion. Soţul meu ar fi vrut să fie Constantin, pentru că în familia lui tot timpul s-au alternat numele, când Ion, când Constantin. În ultimele zile îmi tot spunea că, dacă se închide mina, se face şofer", ne-a zis ea, cu greu.

Casa familiei Nădrag era învăluită de coroane. În curtea spaţioasă a gospodăriei s-au adunat peste 200 de oameni. Colegi de-ai lui Ion, îmbrăcaţi în salopete şi echipaţi complet, au plecat să inspecteze traseul până la mormântul din mica grădină a familiei situată undeva lângă pârâu, chiar pe Valea de Brazi. Lângă mormintele soţilor Nădrag născuţi la finele veacului al XlX-lea şi decedaţi în anii ’70, mai era săpat încă unul, proaspăt. Are pregătit şi locul în care urmează să-i fie amplasat şi lui bradul împodobit cu flori, potrivit tradiţiei comunităţii momârlane.