Aceasta disperseaza particule invizibile de toner, la fel de daunatoare ca si fumul de la tigara.
O echipa de cercetatori australieni a descoperit ca anumite imprimante disperseaza in aer, in timpul functionarii, particule invizibile de toner, care contin compusi similari celor existenti in fumul de tigara.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa purtati o masca de fiecare data cand folositi imprimanta, ci ca este mai bine sa o aveti la distanta si nu chiar pe masa de la birou.
Puneti imprimanta in zone bine ventilate
Cercetarea se bazeaza pe un mic set de date, dupa cum recunosc cercetatorii. Unii experti si furnizori de imprimante spun ca este prematur sa se emita anumite avertismente pana cand cercetatorii nu vor sti exact din ce substante chimice sunt compuse particulele ultrafine.
Chiar si asa, unul dintre cercetatori, fizicianul Lidia Morawska of Queensland, de la Universitatea de Tehnologie din Brisbane (Australia), afirma ca nu strica sa ne asiguram ca imprimantele sunt tinute in zone deschise si la anumite distante de utilizatori.
„Aceasta informatie ar trebui sa ii indrume pe fabricanti sa creeze imprimante care emit mai putine substante”, sustine Morawska. Totodata este important ca oamenii sa puna imprimanta intr-o zona bine ventilata.
Nu exista certitudinea ca aceste emisii ultrafine sunt periculoase, potrivit lui Robert Hamers, presedintele departamentului de chimie de la Universitatea din Wisconsin-Madison.
Fiecare particula, de pana la o mie de ori mai mica decat o particula de praf, este suficient de mica incat sa patrunda adanc in plamani, sustine Hamers. Dar ceea ce poate provoca cand ajunge in plamani depinde doar de compozitia ei chimica.
De exemplu, fumul de tigara este periculos nu pentru ca are in compozitie mici particule, ci pentru ca acele particule contin cianuri si monoxid de carbon.
„Intr-adevar, imprimantele genereaza particule, dar probabil mult mai putin periculoase chimic decat cele emise de fumul de tigara”, afirma Hamers. „Pana ce acele particule nu sunt analizate, lumea nu ar trebui sa exagereze”, a mai adaugat el.
Cartusele vechi, cele mai daunatoare
Studiul condus de Morawska a fost publicat pe site-ul „Jurnalului Stiintei si Tehnologiei Mediului”. Cercetarea a iesit la iveala in mod accidental, a spus Morawska.
Echipa de cercetatori investiga, de fapt, cat de eficient filtreaza poluarea de pe o autostrada sistemul de ventilatie al unei cladiri. Cercetatorii au observat insa niste particule neobisnuit de ridicate in mediul interior. In final s-a descoperit ca acele particule proveneau de la imprimante.
Folosind un echipament care socoteste numarul particulelor ultrafine dintr-un anume volum, cercetatorii au studiat 62 de imprimante din acea cladire. Emisiile au tins sa fie ridicate la imprimantele care foloseau cartuse vechi si la cele care printau pagini in mod intens.