Nu se opreşte, se scumpeşte

Primăria Capitalei trebuie să aleagă între a lăsa bucureştenii fără apă caldă sau a accepta creşterea de tarif impusă de Termoelectrica.

Bucureştenii ar putea să se spele cu apă rece de mâine sau să plătească mai mult cu 12,5% apa caldă, cam asta ar fi concluzia scandalului iscat zilele acestea pe marginea datoriilor pe care regia de termoficare le are la Termoelectrica.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a acumulat datorii de 750 de milioane de lei la Electrocentrale Bucureşti, iar aceasta din urmă i-a blocat conturile regiei, împiedicând-o, timp de două luni, să-şi plătească celelalte utilităţi. Prin urmare, toate cele 800 de puncte termice din Bucureş ti riscă să rămână fără curent electric şi fără gaze.

Pus în faţa fatalităţii, primarul Sorin Oprescu cere ajutorul premierului Tăriceanu şi promite că dă bani în plus de la buget, astfel încât populaţia să nu plătească gigacalorii mai scumpe, cel puţin până la sfârşitul anului. Oprescu aruncă vina în cârca predecesorilor săi: „Actuala criză este o consecinţă a incapacităţii manageriale manifestată de-a lungul timpului“.

Oprescu dă fuga la Tăriceanu

Din totalul restanţelor, 550 de milioane de lei sunt datorii istorice din 1996 care, potrivit directorului general al RADET, Virgil Ramba, ar fi cauzate de întârzierea cu care primăria a aprobat majorările de tarif la agentul termic, impus de Electrocentrale Bucureşti. Ramba crede că soluţiile pentru neîntreruperea apei calde ar fi: recuperarea creanţelor de la asociaţiile de locatari (numai 60 de milioane de lei); obţinerea în avans a celor 187 de milioane de lei cuvenite RADET pentru compensarea combustibililor, de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative; negocierile cu Apa Nova, Distrigaz şi Electrica (să nu taie curentul, gazele şi apa în punctele termice); dar nu în ultimul rând acceptarea în viitorul apropiat a tarifului mărit cu 12,5%, propus de ELCEN.

„S-a analizat şi modul în care va fi stabilit tariful local de referinţă, practic cât suportă populaţia şi cât suportă primă ria. Tariful local de referinţă pentru energia termică nu va creşte cu mult. Ceea ce a propus ELCEN va fi suma cu care se va majora“, a declarat Ramba.

În urmă cu două săptămâni, premierul Călin Popescu-Tăriceanu anunţa că guvernul va selecta o firmă de audit care să verifice structura costurilor la Electrocentrale. Până la finalizarea auditului, orice tentativă de majorare a tarifelor a fost suspendată. Totuşi, primarul Oprescu informa că „va interveni“ pe lângă premier pentru deblocarea fondurilor, astfel încât furnizarea energiei termice să nu fie întreruptă.

PAGUBĂ

600.000 de apartamente depind de RADET

RADET se află în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti şi furnizează căldură şi apă caldă în peste 600.000 de apartamente din Capitală, având contracte cu peste 8.000 de asociaţii de locatari. Regia administrează aproape 525 de kilometri de reţele primare de alimentare cu căldură şi peste 875 de kilometri de reţele secundare şi operează peste 2.200 de puncte termice şi 48 de centrale termice. Sistemul comun de furnizare a apei calde şi a căldurii face imposibilă debranşarea rău-platnicilor, deşi de 18 ani se tot semnalează situaţii de blocuri în care 80% îşi plătesc facturile, dar li se taie utilităţile din cauza unei minorităţi care nu plăteşte.