Cod portocaliu și Cod galben de caniculă și furtuni violente până miercuri. Cum va fi vremea în luna iulie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi atenționări cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică, dar și caniculă pentru următoarele ore.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi alerte de cod galben de instabilitate atmosferică şi cod portocaliu de caniculă pentru interval 29 iunie, ora 12:00 – 29 iunie, ora 22:00. În următoarele ore, majoritatea regiunilor din România vor fi afectate de fenomene de vreme instabilă. ANM a emis deja cod portocaliu și cod galben de caniculă și furtuni violente pentru orele următoare.

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul 29 iunie, ora 12:00 – 29 iunie, ora 22:00, în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali, precum și în cea mai mare parte a Moldovei, în nord-estul Munteniei și nordul Dobrogei, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și, mai ales după-amiaza, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși local 20...40 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în restul teritoriului.

Tot în intervalul menţionat vom avea parte de disconfort termic accentuat și caniculă: În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului și sudul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 36 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 21 de grade.

Cod portocaliu de căldură persistentă, caniculă, disconfort termic accentuat pentru interval de valabilitate: 29 și 30 iunie

Zone cele mai afectate de caniculă şi disconfort termic sunt Crișana, Banat și sud-vestul Olteniei. În cursul zilelor de marți și miercuri (29 și 30 iunie), în județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valul de căldură se va intensifica, disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35...38 de grade.

Joi (1 iulie), în estul și sudul teritoriului disconfortul termic se va menține ridicat, dar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a țării și se va menține accentuată până la sfârșitul săptămânii, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Cum va fi vremea în luna iulie. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Săptămâna 29 iunie – 5 iulie 2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice.

Regimul pluviometric va fi în general excedentar în regiunile sudice, dar și local deficitar în extremitatea de nord a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 5 – 12 iulie 2021 

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în regiunile vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval.

Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile extracarpatice și la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.

Săptămâna 12 – 19 iulie 2021

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în jumătatea de nord-vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru această săptămână.

Săptămâna 19 – 26 iulie 2021

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în vest și nord-vest, dar și ușor mai coborâte în sud și sud-est.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi local excedentare în regiunile sud-vestice, dar și deficitare în extremitatea de nord a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, anunță ANM.