Şeful DNA, Daniel Morar, critică, discret, recentele decizii ale magistraţilor prin care se stabileşte că executivul nu poate reduce veniturile bugetarilor.
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, a fost în această săptămână invitat la "2+1" şi a spus că hotărârea guvernului de a tăia salariile bugetarilor este una politică.
"Dacă prin lege se stabileşte acest lucru, înseamnă că este voinţa politică a statului şi că depăşeşte nivelul şi gradul de decizie a justiţiei", a spus Morar.
El a apărat şi dreptul Ministerului Justiţiei de a sesiza CSM în legătură cu deciziile ju decătoreşti prin care se stabilea că reducerea salariilor bugetarilor ar încălca drepturile omului. "Oricine are dreptul să sesizeze şi cu atât mai mult magistraţii au dreptul să conteste", a susţinut şeful DNA.
Marţi, invitat la "2+1" a fost sociologul Vasile Dâncu, coordonatorul unui controversat exit-poll care i-a prezentat pe reformişti drept câştigători ai alegerilor din Republica Moldova. El a sugerat că procentul obţinut de comunişti ar fi rezultatul unei fraude.
DANIEL MORAR, PROCUROR-ŞEF AL DNA
"O parte din cei aleşi în CSM au venit cu o platformă reformistă"
Mircea Marian: Preşedintele Băsescu spunea, acum câteva zile: "Deciziile prin care instanţele creează lege, în loc s-o aplice, reprezintă cel mai puternic filon de decredibilizare a României". Sunteţi de acord cu afirmaţia preşedintelui? Daniel Morar: Problema a pornit de la soluţiile pe care le dau magistraţii legate de drepturile salariale ale altor oameni şi inclusiv ale lor. În toate aceste discuţii se ajunge la concluzia că magistraţii nu aplică o lege care este stabilită de către legislativ, ci pur şi simplu o creează. În cazul de faţă stabileşte că este legală sau nu este legală o scădere cu 25%. Eu cred că magistraţii nu trebuie să depăşească această putere, cred că nu orice decizie a legislativului sau a guvernului de a reduce un salariu, de a tăia un spor intră în sfera de analiză a puterii judecătoreşti. Şi cred că dacă prin lege se stabileşte acest lucru, înseamnă că este voinţa politică a statului şi că depăşeşte nivelul şi gradul de decizie a justiţiei.
Ioana Lupea: Credeţi că viitorul CSM va da curs atribuţiei de a controla deciziile magistraţilor atunci când există suspiciuni de fraudă, de rea-credinţă sau de neglijenţă? Nu ştiu, acum o parte dintre ei au venit cu o platformă reformistă.
I.L.: De unde această solidaritate a magistraţilor împotriva unor acţiuni de control? E solidaritatea fiecărei categorii profesionale. Nu cred că este ceva diferit.
M.M.: Dacă te uiţi pe condamnările suferite de magistraţi se observă că pedepsele sunt de obicei la minimum. Aşa este. Lucrul ăsta l-am constatat în rapoartele de activitate din fiecare an. Anul trecut au fost condamnaţi definitiv şase magistraţi: trei au fost condamnaţi cu detenţie, trei cu suspendare. Nu spun neapărat că lucrul ăsta este rău sau este bun, dar, într-adevăr, ca şi cuantum al pedepsei, este spre minim şi probabil că ăsta a fost şi motivul pentru care în noul Cod Penal pedepsele pentru corupţie se micşorează.
VASILE DÂNCU, SOCIOLOG
"Nu înţelegem nimic din ce se întâmplă în Republica Moldova"
Ioana Lupea: Zilele trecute eraţi la Chişinău şi dădeaţi explicaţii în legătură cu diferenţa dintre rezultatele exit-pollului dumneavoastră şi rezultatele oficiale. Vasile Dâncu: Nu dau explicaţii, de regulă, pentru ceea ce fac. Mai degrabă pot să vorbesc despre asta, dar n-am dat explicaţii. Ceea ce am făcut am făcut cu toată ştiinţa pe care o am şi cu toată conştiinţa pe care o am.
Mircea Marian: Am observat şi eu diferenţa dintre rezultatele exit-pollului şi cele oficiale. Eu nu credeam că o să fie bătuţi comuniştii... Nimeni nu credea acolo. Asta e marea problemă. Nimeni nu crede că pot fi bătuţi comuniştii. Vreau să vă povestesc o imagine care este cinematografică. În momentul când am datde rezultatele exit pollului, într-un studio mare, o hală de televiziune, nu s-a mai auzit nimic, nici musca. L-am auzit doar pe un regizor de emisie, un jurnalist foarte bun, strigând: "Lăsaţi atmosfera!". Nici reprezentanţii partidelor nu s-au bucurat, cei care erau câştigători. Până şi la partidul câştigător, la sediu, nu se bucura nimeni decât cu fereală, uşor, se îmbrăţişau, să nu rămână urme.
M.M.: Au învăţat ceva de la Geoană... Este un reflex de frică. Moldova este un teritoriu sub ocupaţie. Noi nu înţelegem nimic din ce se întâmplă acolo.