Nu mai plimbați pacienții pe drumuri! Implantul cohlear bilateral, decontat pentru toți copiii cu probleme de auz

Casa Națională de Sănătate atrage atenția medicilor să nu mai pună pe drumuri micuții pacienți, pentru că aparatul este decontat bilateral pentru toți cei care au nevoie de el

Există 7 unități sanitare în toată țara prin care se derulează programul național, iar numărul implanturilor cohleare decontate nu este limitat, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Pentru a îndepărta orice neclarități, confuzii, pentru aplicarea corectă a normelor și a contractului-cadru, momentul alegerii implantului ține doar de doctor, nu de casă. Medicii trebuie să știe că pot să facă implant la ambele urechi odată, dacă permite starea pacientului. Medicul curant este cel care alege momentul implantului, că e unilateral sau bilateral, ținând cont de starea pacientului. Important de reținut este că noi, Casa, decontăm un implant sau două la un copil, dar suveran în alegerea tipului de implant, a momentului și a căii terapeutice este medicul curant. Comunicatul Casei are rolul de a atrage atenția medicilor să nu mai poarte micuții pacienți pe drumuri“, a declarat, pentru Evenimentul zilei, președintele CNAS, dr. Vasile Ciurchea.

În România, costul mediu al unui implant cohlear este de 96.385 de lei. Întreținerea ulterioară a implantului nu este, însă, acoperită de programul național

Comunicatul oficial trimis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate precizează că „în cadrul programului național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile nu există o prevedere care să limiteze numărul de implanturi cohleare care se pot deconta pentru un asigurat, de către casa de asigurări de sănătate. În cazul în care sunt necesare două implanturi cohleare, medicul specialist este cel care decide dacă se vor efectua simultan sau pe rând. Indiferent de decizie, costurile implanturilor cohleare vor fi suportate de către casa de asigurări“.Anul acesta vor putea fi realizate 110 implanturi cohleare, la nivel național, din cele 11,25 milioane de lei- alocate programului.

Cele 7 unități în țară care derulează programul de implant cohlear:

● Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională O.R.L. „Prof. Dr. Dorin Hociotă“ București

● Spitalul Clinic Colțea București

● Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie“ București

● Spitalul Clinic Municipal Timișoara

● Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

● Spitalul Clinic de Recuperare Iași

● Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș