Nu mai aveți motive să vă simțiți inferiori! Studiu-bombă: Oamenii de știință și neurochirurgii nu sunt mai deștepți decât noi ceilalți

Sursa: Pixabay

Un nou studiu sugerează că inginerii aerospațiali și neurochirurgii nu sunt neapărat mai străluciți decât populația generală - și o carieră în oricare din acest domeniu este la îndemâna oricui dacă alege să studieze.

V-ați simțit vreodată inferiori fată de neurochirurgi și oamenii de știință din domeniul ingineriei aerospațiale? Se pare că nu aveți motive, pentru că nu sunt mai strălucitori decât noi ceilalți.

Un nou studiu de acest fel evidențiază modul în care inginerii aerospațiali și neurochirurgii ar putea să nu fie neapărat mai inteligenți decât toți ceilalți. Pe baza examinării datelor a 329 de oameni de știință internaționali în domeniul rachetelor și a 72 de neurochirurgi, cercetătorii au constatat că nimeni nu este mai inteligent decât oricine.

Cum a decurs testul între genii şi publicul larg

Cercetătorii au comparat inteligența a 329 de ingineri aerospațiali, a 72 de neurochirurgi - recrutați din Marea Britanie, Europa continentală, SUA și Canada - și 18.257 de membri ai publicului larg britanic.

Participanții au fost rugați să finalizeze 12 sarcini folosind Great British Intelligence Test (GBIT) de pe platforma Cognitron, împreună cu întrebări legate de sexul, vârsta, locul în care locuiesc și nivelul de experiență în specialitatea lor.

Sarcinile date urmăreau memoria, abilitățile de procesare a emoțiilor și atenția. Apoi, aceste rezultate au fost comparate cu cele adunate de la 18.000 de oameni din Marea Britanie.

Concluziile studiului arată că doar neurochirurgii au prezentat o oarecare diferență cu o viteză mai rapidă de rezolvare a problemelor. În schimb au avut o memorie lentă în comparație cu populația generală.

Diferențele dintre inginerii aerospațiali și oamenii de știință

Inginerii aerospațiali au obținut scoruri mai mari atunci când au fost evaluați în ceea ce privește atenția și abilitățile de manipulare mentală, în timp ce neurochirurgii au fost mai buni la rezolvarea problemelor semantice, cum ar fi definirea sensului cuvintelor rare.

Comparând rezultatele lor cu populația generală, inginerii aerospațiali nu au arătat diferențe semnificative în niciun domeniu. Neurochirurgii au reușit să rezolve problemele mai repede decât populația generală, dar au arătat o viteză de memorie lentă.

„Aceste rezultate sugerează că, în ciuda stereotipurilor descrise de expresiile „Domeniul rachetelor n-ar fi știință” și „nici o operație pe creier”, toate cele trei grupuri au arătat o gamă largă de abilități cognitive”, au spus cercetătorii.

Este posibil ca atât neurochirurgii, cât și inginerii aerospațiali să fie așezați în mod inutil pe un piedestal

„Este ca o plimbare în parc. Sau, de ce nu, o altă expresie care nu are legătură cu cariera ar putea fi mai potrivită”, au concluzionat ei. „Alte specialități ar putea merita să fie pe acel piedestal, iar studiile ar trebui să urmărească cu atenție profesia cea mai merituoasă”.

Cercetătorii au spus, de asemenea, că descoperirile vor ajuta la eliminarea concepțiilor greșite despre dificultatea percepută și setul de abilități pentru ambele profesii - care sunt, de asemenea, văzute în mod tradițional ca discipline „masculine”.

„Rezultatele noastre evidențiază eforturile suplimentare necesare pentru a extinde accesul la aceste specialități pentru a atenua deficitul iminent de personal și pentru a asigura o forță de muncă diversificată pentru a stimula inovația pe viitor”, au spus aceștia.

Studiul, publicat în BMJ, a fost aprobat de comitetul de etică al cercetării University College London și susținut de Societatea Chirurgilor Neurologici Britanici și de Agenția Spațială din Marea Britanie, informează news.sky.