NU se mai închid şcolile. Soluţie NEAŞTEPTATĂ a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea

În cazul declarării epidemiei de gripă în ţara noastră, şcolile nu se vor închide decât acolo unde situaţia necesită o astfel de măsură. Această soluţie a fost promovată, vineri, de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Potrivit ministrului măsura se va aplica numai în în cazul în care absenteismul elevilor din cauza gripei atinge pragul de 20%.

"Măsurile pe care le-am luat până acum sunt măsuri specifice epidemiei, nu vor fi luate măsuri suplimentare. Sunt convinsă că mă veţi întreba dacă vom solicita Ministerului Educaţiei Naţionale să suspende cursurile. Nu. Am spus - fiecare şcoală şi fiecare clasă are posibilitatea să ceară suspendarea dacă absenteismul este mai mare de 20% în clasa respectivă. Punctual, se poate cere suspendarea cursurilor în funcţie de numărul de copii care lipsesc într-o anumită clasă. (...) IŞMB, împreună cu DSP, pe baza datelor statistice, poate să ia această decizie, dar punctual", a spus Pintea, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, în aceste patru zile libere copiii nu ar trebui să meargă în locuri aglomerate, potrivit agerpres.ro

"Aceste patru zile libere nu ar trebui să însemne de fapt o schimbare. Adică, nu mergem la şcoală şi mergem în alte locuri aglomerate. De aceea, pentru a putea rezolva probleme, este nevoie de o mare complianţă din partea părinţilor şi din partea populaţiei", a arătat Pintea.

Ea a precizat că se va lua decizia de declarare a epidemiei de gripă marţi seara sau miercuri dimineaţă, în funcţie de raportarea INSP privind numărul de îmbolnăviri.

Sorina Pintea a amintit măsurile şi recomandările transmise pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal.

"Începem cu consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, consultarea medicului de familie şi nu deplasarea imediată în unităţile de primiri urgenţe, pentru că acolo sunt oameni bolnavi; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena adecvată a mâinilor. Pentru spitale - purtarea echipamentului de protecţie adecvat - măşti, mănuşi, halate atât de către vizitatori, cât şi de către personalul medical. Cel mai important - continuarea vaccinării antigripale. În funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă, unităţile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut. Cea mai eficientă metodă conform specialiştilor pentru a evita îmbolnăvirea este vaccinarea", a susţinut Sorina Pintea.

Potrivit acesteia, în afară de măsurile recomandate de MS, specialiştii au revenit cu măsuri suplimentare adresate strict unităţilor sanitare, printre care se numără refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antiviral la contacţii pacienţilor internaţi şi, nu în ultimul rând, vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.

"Este necesar a se reface de urgenţă stocurile de echipamente de protecţie, refacerea de urgenţă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante", a mai spus demnitarul.