Inițiativa Parlamentului care intenționează să acorde noi privilegii magistraților, procurori și judecători, a stârnit reacția judecătoarei Adriana Stoicescu. Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea din Timișoara a carcterizat drept „grețoasă și nesmițită” inițiativa legislativă prin care statul urmează să plătească ratele bancare ale magistraților care doresc să-și cumpere sau să-și construiască o casă.
Judecătoarea Adriana Stoicescu a reacționat foarte dur la adresa parlamentarilor – a Senatului – care a votat un proiect de lege prin care sunt acordate noi privilegii magistraților. Este vorba despre un act normativ, votat la Senat, prin care statul va plăti ratele la bănci pentru procurorii și judecătorii care vor contracta credite pentru achiziția sau construcția de locuințe. Într-un comentariu pe contul său de Facebook, judecătoarea a caracterizat, în două cuvinte, inițiativa care a fost promovată de senatori. Ea a spus că este grețoasă și nesimțită.
„Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită ca aceea a plății ratelor pentru casă, în cazul magistraților!”, a scris judecătoarea pe contul de Facebook.
Senatul a adoptat, miercuri, 21 septembrie, o propunere legislativă prin care magistraților li se vor plăti ratele pentru casele achiziționate sau construite din credite bancare. Senatorii au mascat acest nou privilegiu acordat magistraților spunând că banii vor fi luați din sumele acordate cu titlu de chirie. Astfel, aceste sume ar putea fi folosite, chipurile, pentru achitarea ratelor pe care le plătesc pentru achiziţionarea sau construcția unei locuinţe. Au fost înregistrate un număr de 77 de voturi „pentru”, 35 „împotrivă” şi două abţineri.
După votul de la Senat, propunerea legislativă urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Legea va intra în vigoare dacă va trece de Parlament și va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Legea urmează să ajungă la Camera Deputaților
Mai mult, plenul Senatului a aprobat și amendamentul propus de Comisia juridică, prin care aceste privilegii sunt exstinse și la personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie.
Dacă legea va trece de Parlament și va fi promulgată, de aceste beneficii vor avea parte magistrații și personalul și personalul auxiliar care au în derulare contracte de credit ipotecar imobiliar, destinat achiziţionării sau construirii unei locuinţe sau care au încheiat un contract de vânzare cu plata în rate a unei locuinţe. Însă, prevederile vor fi valabile doar pentru acele rate care urmează să fie plătite după intrarea în vigoare a legii.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de deputaţi PNL şi UDMR și stipulează că se acordă acceastă compensație lunară doar pentru o singură locuință achiziționată în timpul carierei. Potrivit proiectului de act normativ, prin locuinţă se înţelege construcţia alcătuită din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotările şi utilităţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familie.