Noul val de telefoane mobile

La Congresul GSM organizat recent în Barcelona, marile companii de telecomunicaţii s-au întrecut în lansări de aparate „deştepte“.

Îţi poţi închipui câteva hale industriale pline cu telefoane mobile? Cam asta a fost imaginea la Barcelona, la recent încheiatul congres GSM. A fost o altă demonstraţie a faptului că telefoanele mobile de astăzi devin tot mai mult calculatoare portabile.

Firme precum Sony Ericsson, Nokia şi Samsung s-au remarcat prin cantitatea şi calitatea dispozitivelor lansate. Memorie generoasă O tendinţă reliefată la 3GSM World a fost inserarea în dispozitivele mobile a memoriilor mai apropiate de nevoile utilizatorilor moderni. Nokia a făcut loc pentru 16 GB în noul N96, HTC a prevăzut aceeaşi cantitate în X7510, iar modelul Xperia X1 de la Sony Ericsson a fost înzestrat cu 400 MB.

Versiunea 96 din seria N a celor de la Nokia a fost lansată oficial săptămâna trecută, dar consumatorii vor mai aştepta vreo şase luni până vor găsi telefonul în magazine. Această lansare comercială întârziată ar trebui să fie în avantajul utilizatorilor, pentru că producătorul finlandez vrea să fie sigur că aparatul îndeplineşte toate standardele de siguranţă.

Samsung a venit cu o ofertă impresionantă la Congresul GSM. Dintre cele 20 de modele de la stand, s-a remarcat SGHF480, cu un design asemănător celebrului LG Prada. Tot de la sud-coreeni vine şi Samsung Soul, adică modelul SGH-U900, un celular de tip „slider“. Acesta are un cadran senzitiv care se schimbă pe ecran în funcţie de conţinutul accesat. Tot mai mulţi producători oferă telefoane cu ecrane senzitive, sesizând faptul că această funcţie îi atrage pe utilizatorii începători.   Android, soft de la Google Aparatele cu ecran senzitiv, care vor avea instalat sistemul de operare Android de la Google, vor fi ţintite către abonaţii care folosesc internetul mobil.

Dacă vei avea un telefon cu ecran senzitiv şi Android instalat, vei putea vizualiza pagini întregi de web, pe care le vei manipula cu mâna pe display. Viitoarea platformă este complet personalizabilă. Asta înseamnă că operatorii o vor adapta la nevoile clienţilor şi la cerinţele pieţei. Android se remarcă deja printr-o uşurinţă ieşită din comun a navigării şi prin faptul că este un sistem de operare deschis, adică orice dezvoltator îl va putea schimba, plătind o licenţă către Google.

Google nu a mai anunţat însă nimic nou la Barcelona, dar a încheiat câteva contracte cu producători importanţi (HTC, Texas Instruments etc.), pentru a le acorda licenţe pentru viitorul sistem Android.