Noul turism bazat pe GPS: „Vânătoarea de confluenţe”

Aventurierii aleg să viziteze locurile unde liniile imaginare ale latitudinii şi longitudinii se intersectează la valori întregi.

Hărţile par să se fi demodat, cel puţin în materie de turism extrem, aventurierii preferând mai nou să-şi aleagă destinaţia după coordonate şi să ajungă la ea cu dispozitive GPS, scrie „Der Spiegel”. Un american pe nume Alex Jarrett a inventat ceea ce se cheamă „vânătoarea de confluenţe”, un „sport” care constă în ajungerea în locul de intersecţie a două coordonate geografice „rotunde”. Cum ar fi 59 grade Nord, 35 grade Est - o zonă izolată din vestul Federaţiei Ruse.

În februarie 1996, Jarrett s-a plimbat cu maşina prin Statele Unite şi a făcut fotografii în locurile în care liniile imaginare ale latitudinii şi longitudinii se intersectau la valori întregi. Ulterior, el a publicat pe internet toate aceste fotografii, dând naştere unui nou curent. Exemplul său a fost urmat de mulţi alţi oameni din întreaga lume, care au urmărit să creeze o colecţie globală de fotografii şi relatări trimise de exploratori şi geografi amatori.

Explorator pe cont propriu

„Ideea este să putem cunoaşte o ţară nu numai după un ghid tipărit, ci şi după schimbările în peisaj văzute la intervale regulate, de la punct de intersecţie la punct de intersecţie”, explică Vladimir Cernoruţki, un matematician în vârstă de 48 de ani.

Deşi oficial lucrează drept consultant financiar pentru mai multe firme de internet, Cernoruţki este totodată şi coordonatorul rus al site-ului confluence. org. Până în prezent, el a vizitat 80 de puncte de confluenţă, fiind primul sosit în 48 de cazuri.

„Obişnuiam să fac asta numai când eram în concediu, să mai admir şi peisajele, dar mai nou punctele de confluenţă în sine devin tot mai des motivul pentru o excursie”, a spus Cernoruţki. Faptul că într-un astfel de punct se prea poate să nu fie nimic interesant de văzut nu contează foarte mult pentru „vânătorii de confluenţe”. Partea cea mai atractivă a acestui „sport” este şansa oricărui om de a deveni un explorator, într-o lume cu extrem de puţine locuri nevizitate sau necartografiate.

Deşi Polul Nord, vârful Everest sau jungla amazoniană nu mai sunt de mult noutăţi, la nivel mondial există încă 10.000 de puncte de confluenţă nevizitate. Punctele din regiuni acoperite de ape contează numai dacă se află în imediata vecinătate a unei coaste. România are 29 de puncte de confluenţă, toate vizitate.