Noul şef FMI, faţă cu criza elenă

Christine Lagarde, directorul general al Fondului, spune că ieşirea Greciei din zona euro ar fi cel mai mare eşec.

Christine Lagarde îşi începe mandatul de cinci ani pe data de 5 iulie, iar prima sa provocare va fi găsirea unui răspuns la criza grecească.

Ieri, parlamentul grec a votat pachetul de auteritate propus de guvern, care este doar un pas în rezolvarea problemei. "Prima problemă cu care trebuie să se confrunte Lagarde, pe termen scurt, sunt datoriile suverane ale ţărilor din zona euro, iar aceasta îi va lua o grămadă de timp", a spus Gabriel Stein, de la Lombard Street Research, pentru Bloomberg.

De altfel, în primul interviu televizat, acordat TF1, după numirea sa, Lagarde spunea că cea mai periculoasă urmare a crizei actuale ar fi ieşirea statului elen din zona euro. Pentru evitarea acestui pas, "creditorii vor trebui să sprijine Grecia, care va trebui totodată să se ocupe de problemele sale fiscale într-o manieră responsabilă", a spus Lagarde.

Ieşirea din zona euro şi revenirea la fosta monedă, drahma, ar permite statului elen să aplice una dintre metodele cel mai des folosite de statele cu datorii mari: utilizarea cursului de schimb pentru a facilita plata datoriei externe şi a încuraja creşterea economică, prin stimularea exporturilor. În schimb, pentru zona euro, soluţia ar fi un eşec. Exemplul Greciei ar putea fi urmat de alte state cu datorii suverane mari, precum Portugalia sau Spania.

Asia are încredere în "prietena" Lagarde

Dincolo de Grecia, sarcina pe termen lung a lui Lagarde rămâne aceea de a pregăti FMI pentru "noua ordine economică", în care rolul jucat de ţări emergente, precum China şi India, a devenit mult mai important decât al unor state europene, spune Stein.

În cadrul itinerariului în Asia, Lagarde a rostit cuvintele pe care autorităţile asiatice doreau să le audă: că statele emergente ar trebui să aibă o putere de decizie crescută în cadrul FMI, prin mărirea numărului de voturi din board.

În opinia lui Lagarde, acestea ar trebui să aibă deschisă calea spre ocuparea unor poziţii cheie, în cadrul instituţiilor financiare internaţionale, scrie Reuters.

"Lagarde este o prietenă a Indiei", declara recent un oficial al guvernului indian. "Nu putem obţine acum postul de director general al Fondului, dar putem beneficia de numiri în poziţii-cheie în cadrul mandatului său", a spus el.