Noul razboi rece al Rusiei

Noul razboi rece al Rusiei

Reala sau "trucata", galceava energetica a Moscovei cu Belarusul lasa Europa fara petrol in plina iarna.

Guvernele europene au cerut ieri Moscovei sa gaseasca o solutie imediata la disputa sa energetica cu Belarus, care a dus la blocarea conductei ce transporta petrol rusesc catre marile rafinarii din Europa. Cancelarul german Angela Merkel, a carei tara asigura presedintia UE, a calificat drept „inacceptabil” faptul ca nu a fost informata in avans despre inchiderea conductei Drujba, incident care „distruge increderea” europenilor in Moscova. La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a considerat ca este de neacceptat ca aceasta conducta sa fi fost inchisa fara o consultare prealabila.

Blocarea conductei Drujba priveaza de petrol mari rafinarii din Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria si Republica Ceha. Prin acest oleoduct, proprietate a companiei Transneft, tranziteaza 12,5% din petrolul destinat consumului european. Oleoductul este de importanta maxima pentru Rusia, deoarece acesta transporta o treime din exporturile ruse de petrol.

Presedintele Vladimir Putin a convocat ieri o intalnire de urgenta cu membrii guvernului, cerandu-le sa faca totul pentru a garanta interesele consumatorilor occidentali. In paralel, a doua echipa de negociatori belarusi a ajuns ieri la Moscova pentru a incerca sa detensioneze criza energetica.

Conducte blocate de explozia preturilor

Tensiunile au debutat la sfarsitul anului trecut, cand Rusia a impus o taxa suplimentara pe importurile de petrol catre Belarus si a dublat preturile la gazele naturale. In replica, autoritatile de la Minsk au decis sa impuna o taxa de 45 de dolari pe tona de petrol care tranziteaza teritoriul belarus. Moscova a refuzat plata acestei taxe si a amenintat cu represalii economice.

Luni, livrarile de titei destinate Poloniei, Germaniei si Slovaciei, prin ramura nordica a conductei Drujba, au fost oprite brusc. Agentia Internationala pentru Energie a anuntat ca actuala situatie nu pune deocamdata in pericol consumatorii europeni, avand in vedere ca tarile afectate de intreruperi dispun de rezerve de petrol pentru mai multe zile.

Belarusul a fost pana nu de mult un aliat neconditionat al Rusiei, cele doua tari discutand chiar lansarea unei monede comune ca precursor pentru crearea unei uniuni politice. Recentele cresteri de preturi la petrol si gaze impuse de monopolurile rusesti l-au determinat insa pe presedintele Lukasenko sa se razvrateasca.

Se cauta vinovat

Cine a inchis robinetul?

Potrivit declaratiei presedintelui Transneft, Semen Vainstok, circa 79.000 de tone de titei au fost furate-n primele doua zile de la inchiderea tronsonului nordic al oleoductului Drujba. De atunci, Rusia si Belarus isi arunca reciproc responsabilitatea pentru aceste intreruperi.

Kievul a confirmat ieri stoparea livrarilor de titei prin ramura nordica a conductei, care transporta petrol via Ucraina catre Slovacia si Ungaria, fara a putea determina cine a fost la originea intreruperii. „Noi nu am intrerupt livrarile, ci Belarusul a refuzat sa accepte petrolul”, a declarat ieri un vicepresedinte al Transneft.

De cealalta parte, un reprezentant al companiei belaruse Gomel Transneft, insarcinata cu administrarea conductei, a declarat ca „partea rusa este responsabila de intreruperea furnizarii”. „Suntem pregatiti sa reluam livrarile catre Occident daca rusii reiau aprovizionarea”, a declarat acesta, sub acoperirea anonimatului.

Ne puteți urmări și pe Google News