Noul Parlament de la Chișinău. Rezultate preliminare după alegerile din Republica Moldova

Noul Parlament de la Chișinău. Rezultate preliminare după alegerile din Republica Moldova

În noul Parlament al Republicii Moldova, Partidul Socialiştilor este lider, conform datelor preliminare prezentate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Formațiune politică este urmată de Blocul electoral ACUM, Partidul Democrat și PP „Şor”. Independenții au obținut trei mandate.

Datelor preliminare ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova, prezentate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, arată că Partidul Socialiştilor a acumulat 31,15% din voturi, relatează luni Radio Chişinău.

După numărarea a 100% din procesele verbale, Blocul electoral ACUM se situează pe locul doi cu 26,84% din voturi, Partidul Democrat a obţinut 23,62% din sufragii, iar Partidul Şor a adunat 8,32% din opţiuni.

Sub pragul electoral de 6% se situează Partidul Comuniştilor (3,75%), Partidul Nostru (2,95%) şi Partidul Liberal (1,25%). Celelalte formaţiuni au acumulat mai puţin de un procent.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivel naţional, PSRM ar lua 18 mandate, Blocul ACUM - 14, PDM - 13, iar Partidul Şor - 5.

În circumscripţiile uninominale, PSRM şi PDM au câştigat câte 17 mandate, Blocul ACUM - 12, iar Partidul Şor - 2. De asemenea, în trei circumscripţii au fost declaraţi învingători candidaţii independent, transmite agerpres.ro.

Având în vedere aceste rezultate şi ţinând cont de formula de distribuire a mandatelor în circumscripţia naţionala, în viitorul legislativ raportul de forţe politice se poate prezenta astfel: PSRM - 35 mandate, PDM - 30 mandate, ACUM - 26 mandate, PP „Şor” - 7 mandate, iar independenţii 3 mandate.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi au fost aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar. Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Ceilalţi 51 de deputaţi au fost aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.