Noii membri ai Consiliului de Administraţie al TVR au fost validaţi, astăzi, de plenul comun al Parlamentului, după ce au fost anterior validaţi de comisiile de cultură ale Parlamentului, prin vot în bloc. În vară, USL a refuzat să acorde PDL vreun loc în acest consiliu.
UPDATE 19.10: Claudiu Săftoiu a fost propus ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al TVR, însă nu a primit votul Parlamentului din lipsă de cvorum. UPDATE18.50: Votul pentru validarea în funcţia de preşedinte - director general al Societăţii Române de Televiziune a lui Claudiu Săftoiu nu a fost posibil marţi deoarece Parlamentul nu a avut cvorumul necesar. Preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a suspendat şedinţa de plen comun, după ce a constatat lipsa cvorumului, şi a anunţat că au fost convocate Birourile permanente reunite pentru luni la ora 13,30, informează Agerpres. UPDATE 17.48: Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost validat marţi de plenul Parlamentului cu 258 voturi pentru şi 9 împotrivă. Votul a fost secret, cu bile, iar pentru aprobarea CA al SRTv era nevoie de votul majorităţii parlamentarilor. UPDATE 16.50: Profesorul universitar Ioan Stanomir a fost scos de pe lista de propuneri înaintate de PDL şi înlocuit cu Ada Meseşan. Potrivit unor surse din PDL, această decizie a fost votată luni de conducerea acestui partid, pe motiv că Meseşan "a luptat" pentru PDL. Stanomir a condus comisia prezidenţială pentru modificarea Constituţiei, precum şi institutul pentru condamnarea crimelor comunismului. La începutul verii, când USL a anunţat că nu va permite PDL să ocupe nici un loc în CA-ul Tvr, tot Stanomir era susţinut de democrat-liberali. Acum, când s-a ajuns ca PDL să-şi poată ocupa locurile în conducerea televiziunii publice, Stanomir a fost retras peste noapte. UPDATE 16.30: Propunerile PDL pentru funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie al Televiziunii publice, Ada Meseşan şi Radu Carp, au fost avizate favorabil, marţi, de comisiile de cultură reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, printr-un vot în bloc. De asemenea, din partea grupurilor parlamentare ale PDL, comisiile au dat aviz şi pentru Ion Lucian Catrina şi Paul Călin Botez, candidaţi la funcţiile de membri supleanţi ai CA al Societăţii Române de Televiziune (SRTV). Astfel, faţă de componenţa votată în iunie, PSD şi PNL au pierdut câte un reprezentant titular - Anne Jugănaru (PSD), Irina Radu (PNL). Din partea celorlalte partide au fost reconfirmaţi de comisii ca membri titulari ai CA al SRTV: actualul preşedinte-director general Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu-Longin (PNL), Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Nagy Zoltan Levente (UDMR), precum şi Nicoleta Nicolicea (grupul progresist). În cele din urmă, lista de propuneri pentru CA al SRTv a fost avizată de comisii cu 22 de voturi "pentru" şi două abţineri.
Din partea minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din CA al SRTv fac parte Cornea Raico (titular) şi Andreea Ghiţă-Jalica (supleant).
Mai întâi, candidaţii pentru aceste funcţii vor fi audiaţi în Comisiile de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
"Vor fi audiaţi la Comisiile de cultură toţi membrii propuşi pentru CA al SRTv, ca să fie procedura completă. Până la urmă au existat interpretări, că ar fi trebuit audiaţi numai cei doi propuşi de PDL, dar ca să nu mai fie discuţii şi să se găsească o formulă consensuală, vor fi audiaţi toţi", a declarat, ieri, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, potrivit Agerpres. El a refuzat să spună care sunt toate nominalizările din partea PNL, dar a precizat că va rămâne propunere a liberalilor Claudiu Săftoiu. Liderii grupurilor parlamentare au decis, ieri, ca PDL să aibă doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie al TVR, iar PSD şi PNL să-şi retragă câte un reprezentant. Conducerea PDL a stabilit propunerile de candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al TVR, aceştia fiind Radu Carp, Ada Meseşan şi Ioan Stanomir. CCR a decis că actualul CA al TVR este ilegal Actualul Consiliu de Administraţie al Societăţii Română de Televiziune va fi desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, în 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. PDL a contestat la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind noul Consiliu de Administraţie al SRTV, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL, susţinând că decizia "nu corespunde algoritmului politic". Pe 26 iunie, plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a aprobat validarea noilor membri ai Consiliului de Administraţie al TVR.Cei 13 membri aleşi au fost: Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin şi Irina Radu (PNL), Nicoleta Nicolicea (UNPR), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CITIŢI ŞI:
- HAOS LA TVR. Concedieri în masă, proteste şi audienţă zero. Cireaşa de pe tort: Mădălin Voicu hotărăşte cine pleacă. "Politizarea este şocantă"
- Domnul Zero. Claudiu Săftoiu a adus TVR la audienţe sub 0,5%
- Claudiu Săftoiu: "La redacţia de Ştiri a TVR s-au adunat 9 ani de ore suplimentare"