Stanley Fischer, guvernatorul Băncii Israelului, care şi-a anunţat recent candidatura la şefia FMI, s-a născut în Zambia şi a devenit cetăţean american în cu puţin timp înainte de a fi numit director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional în 1994, poziţie pe care a deţinut-o până în 2001, potrivit Financial Times.
Fischer a absolvit London School of Echonomics. A ţinut cursuri la Massachusetts Institute of Technology în anii 1970, perioadă în care i-a avut ca studenti inclusiv pe Ben Bernake, actualul guvernator al Fed, sistemul de bănci centrale americane şi pe Lawrence Summers, fost secretar al trezoreriei Statelor Unite ale Americii.
Acesta a mai candidat odată la şefia FMI, în anul 2000, când a fost susţinut de un grup de ţări africane, însă şi-a retras candidatura.
În 2005, acesta a renunţat la funcţia bănoasă de vicepreşedinte al băncii americane Citigroup pentru a deveni guvernator al Băncii Israelului. Cetăţenia israeliană a dobândit-o în acelaşi an.
Cine îl susţine pe Fischer
Este greu de întrezărit cine îl va sprijini pe Fischer în încercarea de a obţine şefia FMI. Candidatura acestuia s-ar putea lovi de o oarecare opoziţie din partea ţărilor arabe, din cauza legăturilor sale cu Israelul. Cu toate acestea, Fischer are o relaţie extrem de bună cu oficiali palestinieni, cum ar fi premierul Palestinei, Salam Fayyad, scrie Financial Times.
Oficialii Statelor Unite ale Americii ar putea privi favorabil candidatura lui Fischer deşi, cel mai probabil, aceştia îşi vor concentra eforturile pentru a se asigura că un american va fi numit în postul de director general adjunct al Fondului, funcţie care a revenit în ultimul timp SUA.
În ultimii ani conducerea FMI a fost asigurată de către europeni, în timp ce americanii au asigurat şefia Băncii Mondiale.
Alături de Fischer vor candida pentru şefia FMI, Christine Lagarde, ministrul francez al Finanţelor, considerată favorită, şi Agustin Carstens, şeful Băncii Centrale din Mexic. CITIŢI ŞI:
-
Israel, ţara care nu s-a împrumutat niciodată de la FMI