Anul universitar 2014-2015 s-a deschis într-o atmosferă festivă pentru 450.000 de studenți, cei mai mulți la universități de stat. Nu toate facultățile căutate asigură și job după absolvire.
Profesiile în care cei mai mulţi dintre absolvenţi îşi găsesc un job în domeniul pentru care s-au pregătit sunt limbi moderne, agronomie sau medicină veterinară, potrivit ultimelor studii despre corelarea sistemului de învăţământ cu piaţa muncii. La polul opus sunt facultăţile de limba şi literatura română, istorie, jurnalism, actorie, administraţie publică. Concurența se menține ridicată la toate, în ciuda lipsei de perspective.
A dat ASE-ul pentru a fi redactor la o revistă de modă
După ce au reuşit să găsească un loc în căminele facultăţilor la care au ales să învețe, studenţii au mers ieri să-şi cunoască profesorii şi noii colegi. Bobocii de la Jurnalistică, dar şi cei în anul II sau III, s-au înghesuit în amfiteatrul R3 de la Facultatea de Chimie. „Sunt anul I. Am mai făcut un an la ASE, dar n-a fost chemarea mea. Îmi doresc foarte mult să fac o carieră în jurnalism: să mă angajez într-o redacţie de modă”, ne-a mărturisit Mihaela Crăciunescu, din Botoşani. La Facultatea de Jurnalism de la Universitatea București nu mai puțin de 9 candidaţi s-au bătut pe un loc.
Agronomie cu fonduri europene
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Capitală a fost una dintre cele mai căutate. „Avem peste 12.000 de studenţi. Au fost peste 1.500 de copii prezenţi la deschidere. Avem unităţi de producţie - ferme, sere. De ce aleg studenţii să vină aici? Este una dintre ramurile în care au intrat foarte mulţi bani europeni, s-au creat foarte multe locuri de muncă. Procentul de şomaj în rândul absolvenţilor de la Agronomie este foarte mic”, este de părere Ovidiu Mihăilescu, directorul Centrului Cultural Studenţesc al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Limbile moderne și medicina asigură cariera în străinătate
Medicina şi Stomatologia rămân în top (aproape 10 candidaţi pe un loc fără taxă la Stomatologie). La Universitatea Bucureşti cea mai mare concurenţă, 85 de candidaţi pe loc, a fost la specializarea Limbi Moderne Aplicate. „Limbile străine sunt căutate pentru că îi ajută să lucreze afară. Medicina, la fel, fiindcă vor să plece din țară, nu să rămână”, comentează expertul în Educație Ștefan Vlaston.
Evaluările să fie făcute după câți studenți se angajează!
Profesorul Ştefan Vlaston, expert în educație, este nemulțumit de faptul că la noi nimeni „nu face un criteriu de evaluare esenţial, cum e în America, din intrarea pe piaţa muncii a absolvenţilor, la ce interval de timp intră şi cu ce salariu. Toată calitatea învăţământului superior ar trebui măsurată strict după acest criteriu”. Reacția tinerilor la această scăpare: din ce în ce mai puţini se duc la facultate. „La facultăţile private e dezastru, au trecut doi-trei ani cu Bac-ul foarte riguros şi în afara filtrului acesta există şi cel pe care îl pun părinţii, care nu mai dau bani la o facultate dacă studenții tot nu obțin un job”, adaudă profesorul Vlaston. Rămân în top în privința șanselor de angajare după absolvire facultăți din Politehnica. „Din păcate, Dreptul și ASE-ul nu mai sunt căutate pentru că sunt foarte mulţi pe piaţă, s-a saturat piaţa, unii nu au nici cine ştie ce competenţe. La fel şi jurnalişti şi actori, presa moare încet, încet”, adaugă profesorul.