Copiii care cresc în sânul unor familii cu venituri mari par să aibă creierul mai mare, potrivit unui studiu realizat de cercetători în neuroștiințe de la nouă universități americane.
Savanții au vrut să afle care sunt efectele venitului familial și ale educației parentale asupra dezvoltării cerebrale la copii și adolescenți. „Știm deja de mai multă vreme că școlarii care provin din familii defavorizate sau cu venituri mici nu se descurcă prea bine la școală. Cum creierul este cel care dirijează cunoașterea și comportamentul, ne-am gândit că acolo trebuie căutată explicația”, a precizat dr Elizabeth Sowell, de la Children's Hospital din Los Angeles, pentru The Huffington Post.
Cercetătorii au analizat creierele a 1.099 de subiecți, cu vârste cuprinse între 3 și 20 de ani, din mai multe orașe americane, colectând totodată informații despre situația socioeconomică a fiecăruia. Subiecților li s-au efectuat RMN-uri și au fost supuși unor teste cu ajutorul cărora li s-au măsurat funcții executive precum autocontrolul sau anticiparea consecințelor. Rezultatele indică o puternică asociere între veniturile familiei și mărimea creierului.
Astfel, creierul unui copil a cărui familie câștigă mai puțin de 25.000 de dolari pe an este mai mic cu 6% decât al unuia a căruia familie beneficiază anual de venituri de peste 150.000 de dolari. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că relația dintre veniturile familiale și suprafața creierului devine și mai dramatică în cazurile aflate pe treapta cea mai de jos a spectrului socioeconomic.
Care ar fi explicația acestor diferențe? Savanții, care și-au ales cu grijă subiecții astfel încât cercetarea să nu fie influențată de factori genetici, au concluzionat că motivele pentru care copiii din familii cu posibilități materiale beneficiază de o mai bună dezvoltare cerebrală sunt determinate în mare măsură de alimentație, grija pentru sănătate, mișcare, activități școlare, calitatea aerului și alți factori de mediu.