Noile reglementări europene obligă România să înlesnească accesul celor mai săraci către locuințe. Case sociale și programe de sprijin vor apărea în anii viitori.
Blocajele care apar an de an în programul „Prima casă”, din cauza epuizării garanțiilor, ar putea dispărea, dacă planurile Guvernului devin realitate. În plus, noul plan al locuirii, pregătit de Guvern, are în vedere construirea de locuințe sociale. Pentru cei cu venituri mici, statul ar putea chiar suporta costurile locuirii, respectiv chiria.
„Prima casă” multianuală
Până acum, programul guvernamental „Prima casă”, devenit extrem de popular în rândul românilor, datorită costurilor mici, dar și a faptului că se solicită un avans minim de numai 5%, s-a confruntat cu sincope an de an. Cererea este prea mare, iar nivelul garanțiilor asigurat de stat prea mic, în fiecare an, așa încât este nevoie de realocări din partea Guvernului, la interval de câteva luni. Practic, în cadrul acestui program, statul nu face altceva decât să garanteze creditele, și să plătească jumătate din împrumut băncilor, dacă clientul nu rambursează. Cum cazurile de neplată au fost infime, raportat la întreg portofoliul de credite, Guvernul s-a gândit să fie mai darnic cu garanțiile pe care le oferă în program. Ieri, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a anunțat că se va pregăti un program multi- anual, pe cinci ani, pentru „Prima casă”, iar noi garanții vor fi alocate chiar din 2016. „Programul va fi suplimentat în septembrie pentru 2016 şi în octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel încât să evităm eventualele sincope”, a declarat Dragu.
Schimbarea anunțată de ministrul Finanțelor completează un program mai amplu al Guvernului: noua Strategie a Locuirii. Strategia prevede că „Prima casă” va deveni program social. Concret, creditele vor fi destinate doar celor care câștigă mai puțin decât venitul mediu pe economie. Tot românii care câștigă mai puțin decât venitul mediu ar trebui să aibă acces și la un avans de numai 5% la credite, pentru celelalte categorii avansul crescând. Deocamdată, proiectul noii Strategii a Locuirii se află încă în dezbatele publică.
ANL, doar de închiriat
Același document prevede că, dacă acum locuințele ANL pot fi cumpărate, pe viitor acestea vor fi doar închiriate. „Vânzarea locuinţelor cu chirii subvenţionate pentru tineri în contextul în care fondul de locuinţe publice este deja foarte limitat nu este recomandată. Acest fond ar putea fi menţinut sub forma unor locuinţe cu chirie care să fie utilizate în alte scopuri“, scrie în document.
Dezvoltatorii să construiască locuințe sociale
O altă prevedere a Strategiei Locuirii este ca statul să încheie cu dezvoltatorii parteneriate public- private, pentru construirea de locuințe sociale. Autoritatea locală ar pune la dispoziţie terenul şi infrastructura, iar dezvoltatorul ar urma să construiască locuinţele, ar încasa chiriile timp de 30 de ani, iar ulterior dreptul de proprietate ar fi transferat autorităţii locale.
Chirii plătite de stat
Vicepremierul Vasile Dîncu a publicat zilele trecute pe o rețea de socializare o altă măsură ce ar putea fi inclusă în Strategia Locuirii: persoanele defavorizate să primească vouchere sau subvenții, pentru a își achita chiriile.