Noua politică guvernamentală: Crede și nu cerceta! Editorial exclusiv EvZ de Călin Popescu-Tăriceanu

Așa poate fi sintetizată solicitarea Grupului de Comunicare Strategică către CNA de a cere tuturor televiziunilor să prezinte informații despre criza coronavirus doar din surse oficiale (adică de la guvernanți).

În traducere liberă, un fel de pumn pus în gura presei libere. Înțeleg că cei 200 de milioane de lei pe care i-au băgat în media nu funcționează grozav și atunci tot mai eficientă e cenzura.

Dar gândindu-mă la acest îndemn al Grupului am realizat că, de fapt, întreaga campanie de luptă împotriva coronavirus s-a bazat pe sintagma „crede și nu cerceta”. La început probabil din neștiință, apoi cu siguranță din pur interes electoral. Sau mai corect ar fi următorul ciclu: electoral-neștiință-electoral.

Greu să uităm că, tocmai din interes electoral, atât dl Iohannis, cât și Guvernul Său au ignorat toate semnalele externe cu privire la criză în speranța că vor organiza alegeri anticipate care să întărească poziția PNL. În numele acestei cauze dl Iohannis a fost cel care ne-a spus până în ultima clipă că virusul nu e un pericol real și că simptomele sunt cele de la o răceală și că nu e în regulă să vorbim în cuvinte apocaliptice despre virus. Deci ar fi trebuit să-l credem, nu?

După ce CCR le-a spulberat speranțele legate de anticipate, guvernanții au trecut direct în extrema cealaltă: stare de urgență, armata cu TAB-uri și mitraliere pe străzi, consemnarea celor peste 65 de ani în case, închiderea celor mai multe instituții. Toate la doar câteva zile după ce dl Iohannis ne asigura să fim liniștiți că virusul e doar o răceală.

Apoi a venit perioada în care în străinătate au început să se recomande măștile de protecție ca măsură eficientă de a limita răspândirea virusului. La noi, sursele oficiale ne spuneau că măștile nu rezolvă problema. Explicația? Nu aveau măști și atunci, ca să nu fie puși la zid, mai bine au încercat să convingă oamenii că măștile sunt inutile. Deci ar fi trebuit să-i credem, nu?

Minciuna a durat până când firmele de partid au adus zeci de milioane de măști în țară, moment în care măștile au devenit cea mai eficientă măsură de protecție.

Au venit mai apoi cu interdicția deplasării pe timpul stării de urgență dar au reușit să exporte în ceas de noapte mii de români pentru cules sparanghel! Când ar fi trebuit să-i credem? Când ne-au spus să stăm în case sau când au înghesuit în miez de noapte mii de oameni în autobuze pentru a-i bascula dimineața în aeroport?

Prin Ordonanța Militară numărul 8 au introdus interdicția de export cereale! Au revenit asupra ei câteva zile mai târziu, prin Ordonanța Militară numărul 9, după ce firmele lor și-au rezolvat problemele. Este voie să întrebăm ce s-a întâmplat sau așteptăm să ne spună oficialii?

Am văzut cu toții cum Ludovic Orban a purtat cu mândrie prima mască produsă la ROMARM. Ne-au spus că vor face o jumătate de million pe zi și că toată lumea va putea cumpăra măști la prețuri rezonabile. Ce nu ne-au spus guvernanții este că masca purtată de Ludovic a fost singura și, probabil, ultima mască fabricată acolo pentru o perioadă lungă de timp.

Apoi au anunțat cu surle și trâmbițe programul IMM INVEST adresat, în teorie, companiilor afectate de criză. Au lăsat însă la latitudinea băncilor decizia de a hotărî cui acordă aceste fonduri și tocmai cei afectați nu au putut și nu pot beneficia de ele. Și Cîțu și Orban ne spun că programul merge șnur în condițiile în care zeci de mii de companii spun că nu reușesc să acceseze fondurile. Pe cine să credem? Pe oficiali sau pe cei care trăiesc în lumea reală?

Apoi ne spun să avem încredere și să nu întrebăm cum s-au cheltuit banii de când au venit la guvernare. S-au împrumutat peste 80 de miliarde de lei și au cheltuit în criză doar 3 miliarde!!! Să nu întrebăm ce au făcut cu banii? Să ne mulțumim cu opinia oficială?

Apoi s-a înmulțit în mod îngrijorător numărul bolnavilor cronici care nu mai aveau acces la îngrijire medicală pentru că spitalele au fost blocate în așteptarea infectaților cu COVID-19. Toți vedeam cozile din fața spitalelor și guvernanții ne spuneau că ce vedem nu este adevărat, că spitalele sunt deschise pentru toți cei care au nevoie de îngrijire. Deci ar fi trebuit să-i credem, nu?

Și așa am ajuns acum în situația în care oamenii nu mai au încredere în ce le spun guvernanții. Pun chiar sub semnul întrebării inclusiv existența virusului. Oarecum este normal. Lungul șir de minciuni pe care ni le-au spus ne-au adus unde suntem astăzi.

În această atmosferă, domnii Iohannis și Orban ne-au prezentat manifestul electoral al PNL în care se construiesc mii de km de autostradă și de căi ferate, irigații, spitale și școli. Să-i credem sau să mai cercetăm de unde vor avea bani pentru toate?

A farda permanent adevărul sperând că îi păcălești pe oameni nu poate să funcționeze prea mult. O fi adevărat că poți păcăli un om tot timpul sau mai mulți oameni o perioadă scurtă, dar nu poți să-i păcălești pe toți tot timpul! Nici chiar dacă ceri mass mediei să creadă și să nu cerceteze!