Nou: Platformă online de clipuri-documentare

Reprezintă rezultatul muncii de mai bine de un an al unei echipe coordonate de regizorul și realizatorul de filme documentare Șerban Georgescu, în calitate de autor al proiectului.

O platformă online de clipuri-documentare care abordează teme din știință, tehnologie, medicină, IT, economie și societate, punând la dispoziția celor interesați o serie de întâlniri virtuale cu personalități din țară a fost lansată, marți, în prezența ambasadorului Franței în România, Francois Saint-Paul. "Funcționarea unui laser", "Chimia Big Bang-ului" sau controversa "Femei vs feministe" sunt doar câteva dintre temele analizate de invitații DECS (www.decs.eu). Printre personalitățile pe care utilizatorii le pot cunoaște mai bine prin intermediul conținuturilor video de pe platforma DECS se numără profesorul Radu Gologan, antropologul Vintilă Mihăilescu, academicianul Mircea Malița, profesorul Vasile Baltac, Mihaela Miroiu și dr. Irinel Popescu.

O carte foarte veche şi frumoasă

DECS este rezultatul muncii de mai bine de un an al unei echipe coordonate de regizorul și realizatorul de filme documentare Șerban Georgescu, în calitate de autor al proiectului. Lui i s-au alăturat fizicianul Andrei Dorobanțu, cercetător la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele și jurnalistul Mirel Bran. Echipa a fost apoi completată de "energia unor oameni care au crezut cu tărie în proiect și l-au transformat în realitate", de la filmarea și editarea materialelor la realizarea platformei online. "Toți am avut sau ne-am dorit un Larousse, o carte foarte veche și frumoasă, pe care o deschideai, cu ilustrate, poze frumoase, explicații, era un univers prins în două coperți. Acesta a fost primul pas care m-a împins către proiect. Al doilea a fost cel dat de meseria mea, unde am ocazia să văd oameni extraordinari, cu care vorbesc, stau în spatele camerei, se termină interviul, mie îmi pare rău. M-am gândit să facem această cutie virtuală care să fie o colecție a gândirii contemporane românești în care să îi găsim pe fizicieni, matematicieni, sociologi, medici, IT-ști. Este o colecție de videoclipuri de câteva minute pe înțelesul tuturor, în special al tinerilor, ilustrate cu imagini color, muzică, într-un mod atractiv", a declarat Șerban Georgescu, cu prilejul lansării platformei.

Ambasadorul Franței în România, François Saint-Paul, a apreciat ideea proiectului. El este de părere că platforma contrazice clișeele vehiculate despre România, în societatea românească și în Europa Occidentală, prezentând publicului intelectuali. Proiectul DECS se bucură de aprecierea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură franceză în România (CCIFER), Printre partenerii DECS se numără Institutul Național de Cercetare — Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și Institutul Francez din România.