Nou eșec al exit poll-urilor

Între datele anunțate de exit poll-uri și rezultatele oficiale anunțate de BEC s-a înregistrat o diferență neobișnuit de mare. CURS a avut rezultatele cele mai corecte, în marja de eroare, în timp ce sondajul Antenei 3, efectuat de Sociopol, l-a prezentat pe Victor Ponta drept viitorul președinte al României.

Duminică seara, la ora 21.00, după închiderea secțiilor de vot, două exit poll-uri, cele prezentate de Antena 3 și RTV, îl prezentau pe Victor Ponta câștigător, în timp ce la TVR, Digi 24 și Realitatea TV, victoria îi revenea lui Klaus Iohannis. Toate aceste exit poll-uri procesau date colectate până la ora 19.00. Ulterior, după procesarea datelor până în ora 21.00, și sondajul de la RTV , efectuat de CSCI, l-a adus pe Iohannis pe primul loc. Doar la Antena 3, Sociopol, condus de Mirel Palada, continua să susțină că PSD a câștigat alegerile.

Diaspora și prezența a încurcat măsurătorile

Cătălin Stoica, directorul CURS, a arătat că exit poll-ul pe care l-a coordonat este în marja calculată de eroare, de 2,5% și nu s-a putut lua în calcul votul din străinătate.„Noi am precizat de la bun început, la TVR: nu am efectuat exit poll în diaspora”, a spus Stoica.

Sociologul Darie Cristea are o altă explicație pentru datele eronate ale exit poll-urilor: prezența foarte mare, peste așteptări, un record din 1996 până acum. „Pe o prezență spontană apar dificultăți în calcularea ponderărilor”, a apreciat Cristea, arătând că eșantionarea a fost făcută luând în calcul prezența de la scrutinurile anterioare.

Și Vasile Dâncu, care a coordonat exit poll-ul IRES, a spus că rezultatele au fost distorsionate de „revolta care s-a produs la urne”, iar eșantionul a fost „biasat”. „Clujul a înregistrat o prezență record, de obicei acolo nu venea multă lume”, a arătat Dâncu.

Sondajele l-au scos președinte și pe Geoană. În 2009, INSOMAR (Realitatea Tv), CCSB (Antena 3) și CURS (televiziunea publică) l-au dat pe Mircea Geoană câștigător al alegerilor prezidenţiale, în timp ce doar CSOP (B1 TV) anunța victoria lui Traian Băsescu. De exemplu, potrivit sondajului CCSB efectuat pentru Antena 3, Geoană obținuse 51% din voturi, iar Băsescu 49%. Și în 2004 majoritatea exit poll-uri decretau victoria strânsă a lui Adrian Năstase în fața lui Băsescu.

Iohannis a câștigat cu peste 70% în unele județe

Votul de duminică l-a trimis pe primarul Sibiului la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a obținut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor prezidențiale, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegatorii care s-au prezent la urne, conform rezultatelor parțiale anuntate, ieri, de BEC, după centralizarea a 99,07% dintre secțiile de vot.

În țară, Iohannis și Victor Ponta și-au împărțit primul loc în unele județe, iar în altele scorul a fost foarte strâns. Rezultatele pe județe arată că liderul PNL Klaus Iohannis a câșigat în județele din Transilvania și Dobrogea, plus Suceava și Iași. Premierul Victor Ponta a obținut, previzibil, victoria în aproape toată Muntenia și majoritatea județelor din Moldova. Acasă, la Sibiu, Klaus Iohannis a câștigat alegerile cu 79,48% din voturi.

Alte județe în care prezidențiabilul ACL a câștigat alegerile cu peste 70% au fost: Covasna - 77,95%, Cluj -73,82% din voturi, Harghita - aproape 80%, Alba -69,59%.

De partea cealaltă, Victor Ponta a câștigat la : Mehedinţi - 63,26% din voturi, Gorj - 58,29%, Dolj -60,60%, Teleorman: 63% din voturi, Olt - 64,77% din voturi, Botoșani -62,72%, Vaslui -59,7%.