Notarii jertfesc 10 procente pe altarul imobiliarelor

Clienţii vor plăti taxe notariale mai mici la realizarea tranzacţiilor imobilare în Bucureşti şi în cinci judeţe din sudul ţării. Principalul motiv este blocajul din piaţă.

Notarii din Bucureşti şi alte cinci judeţe din sudul ţării ieftinesc, de astăzi, taxele aferente tranzacţiilor imobiliare cu 10 procente, pentru a impulsiona piaţa.

Tarifele vor scădea astfel în Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, ca urmare a numărului mic de tranzacţii înregistrat în primele şapte luni ale acestui an. În buzunarele clienţilor, aceste reduceri vor reprezenta câteva sute de lei.

Reducerea este de câteva sute de lei

Reprezentanţii notarilor spun că piaţa imobiliară este în stagnare, iar numărul tranzacţiilor este de la lună la lună mai mic. "Aceste reduceri vor fi valabile până la finele anului, cât va fi realizat un nou ghid al proprietăţilor", explică Miruna Popescu, purtător de cuvânt la Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Cum se va reflecta reducerea în buzunarele clienţilor? Să luăm drept exemplu o garsonieră de pe Bulevardul Mărăşeşti, situată la parter, într-un bloc construit înainte de 1977.

Potrivit Ghidului privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare, care-i ajută pe notari să calculeze taxele, locuinţa valora, până astăzi, 44.800 de euro. Taxa notarială aferentă era calculată la 2.360 de lei.

Acum, valoarea care se ia în considerare este cu 10% mai mică, respectiv 40.320 de euro. Noua taxă, calculată la această valoare, va fi de 2.150 de lei, cu 9% mai mică decât înainte.

Valorile, ajustate odată cu scăderea pieţei

Grila pentru acest an după care notarii calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Bucureşti a fost stabilită la valori mai mici cu 30%-40%, ajustarea fiind urmarea scăderii pieţei imobiliare în 2009.

Ghidul privind valorile orientative a fost elaborat la sfârşitul lui 2009, potrivit prevederilor Codului Fiscal, de către specialişti în evaluare, pentru Camera Notarilor Publici. Acesta este aplicabil de la 1 ianuarie 2010, fiind comunicat tuturor birourilor notariale, instanţelor judecătoreşti şi direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice din zonele aferente.

Notarii actualizează o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie a imobilelor, grilă care este comunicată direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Ghidul are ca scop stabilirea valorilor orientative pentru proprietăţi imobiliare de tip rezidenţial, comercial şi industrial pentru uzul birourilor notariale, reprezentând un studiu al pieţei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacţiilor efectuate în anii anteriori şi pe anticiparea evoluţiei viitoare.

"Aceste reduceri vor fi valabile până la finele anului, cât va fi realizat un nou ghid al proprietăţilor.“, MIRUNA POPESCU, purtător de cuvânt al Uniunii Notarilor Publici

ESTIMĂRI

Agenţi imobiliari: preţurile proprietăţilor continuă prăbuşirea

În lipsa clienţilor, proprietarii care-şi doresc să vândă locuinţele îşi reduc din pretenţii pe zi ce trece. Şi prăbuşirea - înceată, dar sigură - va mai continua o perioadă, până când se va ajunge la cel mai scăzut nivel, aşa cum susţin specialiştii din domeniu.

Mai puţine oferte şi clienţi în goană după chilipiruri

Proprietăţile imobiliare vor putea ajunge la preţuri şi mai mici decât cele practicate în prezent - terenurile se vor ieftini încă într-un ritm susţinut, apartamentele vechi vor mai pierde câteva procente, în timp ce unităţile noi îşi vor modifica preţurile în funcţie de data scadentă a creditelor pe care le-au contractat dezvoltatorii.

"De la lună la lună, preţurile au mai scăzut puţin. De exemplu, un apartament pe care l-am vândut în iulie cu 85.000 de euro mai poate fi vândut acum cu 80.000 sau chiar 75.000 de euro", spune Adrian Şişchin, directorul companiei de consultanţă imobiliară Re/max România.

Pe de altă parte, numărul redus al tranzacţiilor se explică şi prin scăderea abruptă a cantităţii de oferte din piaţă. "Cei care nu au nicio urgenţă să vândă, preferă să mai aştepte. În piaţă există cumpărători şi în prezent, dar mulţi caută chilipiruri", susţine Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker România.

Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat la Timişoara

Potrivit ultimului studiu, în acest an s-au ieftinit cel mai mult apartamente din Timişoara, cu 10,7%. Oraşul de pe Bega este urmat de Bucureşti, unde, în acest an, valoarea Indicelui imobiliare.ro a scăzut cu 5,8%. În Constanţa, preţurile apartamentelor au scăzut cu 4,3%. Şi în Braşov a fost înregistrată o scădere de preţ asemănătoare, de 3,9%.

De la începutul anului, cel mai puţin au scăzut preţurile apartamentelor din Iaşi, 2,4%, şi Cluj-Napoca, 2,2%.

Dacă în Iaşi evoluţia mai puţin dinamică se explică prin faptul că preţurile au scăzut foarte mult în 2009, Cluj-Napoca este singurul oraş în care asistăm, constant, la creşteri de preţ, dovadă a influenţei semnificative a factorului local în ciuda existenţei unui trend naţional evident.

"În Cluj-Napoca, ultimele luni au adus creşteri de preţ, astfel încât valoarea Indicelui imobiliare.ro a revenit peste pragul de 1.000 de euro/mp util, chiar dacă în prima lună din an aceasta era de 994 de euro/mp util", susţine Adrian Erimescu, directorul general al portalului de oferte www.imobiliare. ro.

STATISTICĂ

Numărul tranzacţiilor imobiliare din ultimii ani