O replică răscolitoare a celebrului vas scufundat în 1912 va naviga, cel mai probabil, începând din 2018, dar pe o rută complet diferită de cea a pachebotului care plecase din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York.
Ambiție a omului de afaceri și politician astralian Clive Palmer, proprietar al companiei de navigație Blue Star Line, noul Titanic recreează în cele mai mici detalii interioarele vaporului ”de nescufundat”.
Ca și RMS Titanic, replica acestuia va avea cabine pentru clasa întâi, doi și trei, săli de mese, fumoar, cafenea pariziană, camera Marconi (pentru transmiterea mesajelor pasageilor), piscină, băi turcești și sală de gimnastică edwardiană, recreate în cele mai mici detalii după cele originale.
Nu este clar ce va conține noul vapor în materie de facilități tehnologice moderne, dar imaginile prezentate public nu lasă se se înțeleagă că la bord se vor afla televizoare sau alte dispozitive moderne.
Titanic II va satisface, firește, toate cerințele moderne de siguranță și proiectare, ceea ce înseamnă că va avea un sistem de propulsie diesel-electric în loc de motoare cu abur, precum și echipamente de navigație de înaltă tehnologie.
Va avea 270 de metri lungime, 53 de metri înălţime și greutate de 40.000 de tone. Va fi împărțit pe nouă etaje şi va avea 840 de cabine capabile să găzduiască 2.400 de pasageri şi 900 de membri ai echipajului. Firește, de data aceasta, la bord se vor afla bărci de salvare pentru toți pasagerii și sisteme de evacuare ultramoderne. Deși nu fost dezvăluit, se estimează că fabulosul vapor îl va costa pe miliardarul australian între 400 și 500 milioane de dolari.
Titanic II nu va traversa însă Atlanticul, ci va naviga din Jiangsu, China, la Dubai.
Construcţia RMS Titanic a costat şapte milioane de dolari, echivalentul a 150 milioane dolari din zilele noastre, și a fost cel mai mare pachebot din lume, în momentul plecării sale în călătoria inaugurală, din Southampton, Anglia, cu destinaţia New York, pe 10 aprilie 1912. În data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, Titanic s-a ciocnit cu un aisberg şi la ora 02:30 a dimineţii de 15 aprilie, nava s-a scufundat în Oceanul Atlantic. În cele 20 de bărci de salvare au intrat 710 de oameni. Restul de 1514 au murit în apele înghețate ale Atlanticului. Ultima supavieţuitoare a naufragiului Titanicului, Millvina Dean, a murit în 2009, la vârsta de 97 de ani.