Norvegienii îşi văd de treabă: "Avem nevoie de muncitori străini"
- Dan Arsenie
- 26 iulie 2011, 12:05
Statul scandinav are mare nevoie de muncitori străini. Cum salariile încep de la 2.000 de euro, este greu de crezut că atentatele recente îi vor ţine departe pe lucrătorii de peste hotare.
După ce Spania a anunţat că va restricţiona accesul muncitorilor români pe piaţa muncii, o soluţie pentru munca în străinătate a devenit Norvegia. Statul nordic se bucură de o situaţie economică bună, însă atacurile teroriste de la sfârşitul săptămânii i-au ştirbit eticheta de "stat al păcii".
Buget pe plus, într-o Europă a minusurilor
În ultimii doi ani, coroana norvegiană s-a apreciat cu 11% faţă de moneda euro. Norvegia, care nu este stat-membru UE, nu resimte puternic criza acută a unor state ca Grecia, Irlanda sau Portugalia. În timp ce statele din zona Euro aveau un deficit de 712 miliarde de dolari, Norvegia înregistra în 2010 un surplus de 6 miliarde.
"Ceea ce face Norvegia fantastică este combinaţia dintre abundentele resurse şi o economie disciplinată. Chiar dacă practică un soi de socialism, ţara este un exemplu de succes al "modelului scandinav", care combină serviciile de asistenţă socială cu regulile blânde pentru investitorii din industrie şi promovarea activă a spiritului antreprenorial", crede comentatorul financiar Peter Schiff.
Norvegia a crescut enorm şi datorită forţei de muncă de peste hotare, dar venirea străinilor a provocat şi tensiuni. Astfel, în ţara Nobelului pentru Pace, o grupare anti-imigraţie (Partidul Progresului) este al doilea cel mai bine reprezentat partid din Parlament. Principalul suspect în cazul atacurilor, Anders Behring Breivik, a fost membru al partidului, până acum câţiva ani.
Deşi gruparea condamnă gestul lui Breivik, partidul consideră că imigranţii (în special cei islamici) nu reuşesc să se integreze, provoacă tensiuni şi alterează unitatea culturală a ţării.
Imigranţii, esenţiali pentru economie
Contactat de EVZ, Åsmund Eide, oficial al Directoratului Norvegian pentru Imigrare, spune însă că rolul "forţei de muncă din străinătate este unul major în economia" norvegiană. Întrebat dacă atacurile ar putea modifica atitudinea nordicilor faţă de imigraţie, Eide a spus că e o decizie ce revine politicienilor, dar "puţin probabilă".
Şi asta deoarece, spune el, "economia Norvegiei merge foarte bine, dar avem mare nevoie de muncitori, cei mai mulţi calificaţi". În aceste condiţii, piaţa muncii din Norvegia rămâne deschisă străinilor.
Reguli pentru români
Pentru români şi bulgari, legislaţia este un pic mai strictă, însă nu se poate spune că norvegienii ne pun beţe în roate. Astfel, în timp ce restul locuitorilor UE trebuie doar să se înregistreze la sosire la Directoratul Norvegian pentru Imigrare, românii care au încheiat un contract cu o firmă norvegiană trebuie să depună mai întâi o cerere pentru permis de şedere cu drept de muncă (la Ambasada Norvegiei la Bucureşti, nu costă nimic). Răspunsul vine însă rapid, după maximum două săptămâni.
POSTURI VACANTE
Salarii mai mari decât în Spania şi Italia
Pe site-ul jobnorge.no sunt postate circa 600 de locuri de muncă disponibile în Norvegia. Oferta de muncă este însă mai generoasă, spune Eide, care recomandă doritorilor să viziteze siteurile nav.no (Serviciul forţelor de muncă, site disponibil şi în română) şi să se înscrie la agenţiile private de recrutare. Această înscriere se realizează foarte simplu: intraţi pe siteul gulesider.no şi căutaţi "rekruttering".
Pentru cei care găsesc un loc de muncă tentant, dar vor să verifice recunoaşterea calificărilor străine în Norvegia, există două site-uri: nokut.no şi safh.no (ultimul pentru sectorul medical).
1.800 € în agricultură, 5.000 € pentru un doctor
Angajatorii norvegieni caută în special muncitori cu calificare sau cu experienţă. Excepţie fac unele joburi în agricultură. Spre exemplu, un angajator care solicită muncitori pentru o fermă agricolă cere doar ca aplicantul să arate "ataşament faţă de animale". Salariul: 1.800 de euro.
Atunci când locul de muncă implică ceva experienţă sau calificare, salariile cresc simţitor: un şofer profesionist câştigă peste 2.000 de euro, ca şi electricianul ori tinichigiul, de pildă. În cazul celor cu studii superioare, ca profesorii universitari şi doctorii (radiologii, generaliştii şi psihiatrii sunt la mare căutare), salariile pornesc de la 4-5.000 de euro.
Pentru permisul de muncă aveţi nevoie de următoarele acte: paşaport, contract sau ofertă de muncă, două fotografii tip paşaport, formular de aplicaţie (se ridică de la Ambasadă) şi o traducere legalizată în engleză sau norvegiană a diplomei acordate de ultima instituţie de învăţământ absolvită.
Pentru cei care doresc să îşi caute de muncă direct în Norvegia, fără a încerca să prindă un contract cât timp se află în România, există posibilitatea şederii pe o durată de şase luni. După acestea, în lipsa permisului de şedere cu drept de muncă, sunteţi obligaţi să părăsiţi statul.
11% dintre locuitorii Norvegiei sunt imigranţi. Cei mai numeroşi sunt polonezii - peste 60.000. Români sunt 5.670.
CITIȚI ȘI:
- Sfârşitul căpşuniadei
- Spania cere permise de muncă românilor. Ce salarii ne dau ţările nordice
- DEZBATERE EVZ: Care va fi soarta conaţionalilor stabiliţi în Spania?