După șapte ani de supremație, Norvegia a fost detronată în topul țărilor cu cel mai ridicat nivel de trai, conform unui studiu creat de Institutul Legatum, o organizaţie de cercetare din Londra.
Conform acestora, variabilele includ indicatori tradiţionali precum PIB-ul, numărul de oameni din piaţa muncii, dar şi statistici detaliate precum numărul de servere securizate pe care le deţine o ţară, sau cât de odihniţi se simt oameni în viaţa de zi cu zi, scrie Ziarul Financiar.
Acestea sunt împărţite apoi în nouă subindexuri: calitate economică, mediu de afaceri, guvernare, educaţie, sănătate, siguranţă, libertate personală, capital social şi mediu natural.
Indexul are în considerare 149 de state din lume. În ultimii 7 ani, Norvegia a ocupat locul 1 al clasamentului, dar statistica pentru 2016 arată o surpriză, încât cel mai prosper stat este altul. Noua Zeelandă a devenit oficial cea mai prosper stat din lume, potrivit studiului făcut de Legatum. Este pe locul 1 mondial în privinţa capitalului social şi al calităţii economice şi pe locul 2 la guvernare şi profitabilitatea mediului de afaceri, informează aceeași sursă.
Olanda, se situează pe locul 2 în lume la educaţie şi calitate economică, înregistrând astfel locul 7 mondial în topul Legatum al Prosperităţii.
Australia se face remarcată prin nivelul de trai al cetăţenilor, dar şi prin capitalul social, care este al doilea ca mărime din lume, astfel statul situându-se pe locul 6 mondial.Finlanda este în top 3, prezentând cea mai bună şi eficientă guvernare din lume.