Noriega, un dictator plimbat prin inchisori

Ca si Ceausescu, liderul panamez a fost abandonat de americani.

Fostul dictator din Panama, Manuel Noriega (73 de ani), si-a terminat ieri de ispasit pedeapsa de 17 ani de inchisoare in Statele Unite, dar se asteapta sa fie extradat in Franta.

El a fost deja condamnat de justitia franceza, in contumacie, la inca zece ani inchisoare pentru spalare de bani si urmeaza sa fie rejudecat, precizeaza AFP.

Aliat al Washingtonului in perioada Razboiului Rece, cand s-a remarcat ca informator al CIA, Manuel Noriega a pierdut treptat sprijinul SUA, fiind arestat de armata americana in timpul interventiei militare in Panama, acum 17 ani. Initial, el a primit o pedeapsa de 40 de ani de inchisoare pentru trafic de droguri si spalare de bani, insa aceasta i-a fost redusa la 30 si, ulterior, la 17 ani.

10 ani pentru spalare de bani

Saptamana trecuta, avocatii sai americani au sustinut ca Noriega nu poate fi extradat in Franta pentru a fi judecat ca detinut de drept comun, intrucat Statele Unite i-au acordat statutul de prizonier de razboi.

Numai ca justitia franceza a garantat ca Noriega va fi tratat in continuare ca prizonier de razboi, iar un judecator american din Miami a autorizat vineri extradarea acestuia.

„Departamentul de Stat, Ministerul Justitiei, guvernul american sustin eforturile Frantei in vederea obtinerii extradarii sale”, a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai diplomatiei americane, Tom Casey.

Parisul a luat nota de hotararea judecatorului William Hoeveler, acelasi care suspendase in prima faza extradarea. Justitia franceza are indicii conform carora Manuel Noriega ar fi depus in anii ‘80, in bancile din Franta, aproximativ 3,15 milioane de dolari, bani proveniti din traficul de cocaina.

Ieri nu se stia cand va ajunge Noriega pe teritoriul Frantei. Potrivit aparatorilor francezi  ai fostului dictator, el nu va fi plasat in detentie imediat dupa extradare, ci prezentat mai intai unui procuror si judecatorului de libertati.

Primul ii va aduce la cunostinta faptul ca pe numele lui a fost emis un mandat de arestare, iar ultimul se va pronunta asupra eventualei sale incarcerari, a precizat avocatul Yves Leberquier.

Folositi de americani

„Geniul Carpatilor” si „Liderul Suprem”

Pe 8 ianuarie 1990, la scurt timp dupa indepartarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu in Romania si a lui Noriega in Panama, „Time” publica un articol cu titlul „Cand tiranii cad”, in care facea o comparatie intre cei doi dictatori.

Ceausescu a fost un tiran mai crud decat Noriega, dar ambii s-au folosit de propriile politii secrete pentru a-si anihila fara mila oponentii si au transferat in conturi secrete din strainatate sute de milioane de dolari, in timp ce popoarele lor erau macinate de saracie, remarca revista americana.

„Time” reamintea si faptul ca atat „Geniul Carpatilor”, cat si „Liderul Suprem” au fost laudati si in acelasi timp folositi de Statele Unite. Presedintele Richard Nixon a apreciat ajutorul lui Ceausescu in negocierile cu regimul comunist chinez, iar, pe vremea lui Ronald Reagan, CIA a apelat la Noriega pentru a sprijini gherilele Contras din Nicaragua.