Nokia ar putea pierde facilităţile fiscale pentru Jucu

Amplasamentul şi investiţiile fabricii Nokia în România, în interiorul parcului industrial Tetarom III, nu sunt bătute în cuie.

Investiţiile companiei în Cluj pot fi afectate pentru că vor depăşi 50 de milioane de euro şi, din această cauză, nu se mai încadrează în facilităţile fiscale acordate prin legea parcurilor industriale. Viorel Găvrea, directorul Tetarom SA Cluj-Napoca (care administrează trei parcuri industriale, printre care şi amplasamentul Nokia), a declarat că investitorii care nu se încadrează în această limită nu mai primesc facilităţi, conform legii.

Cum Nokia intenţionează să investească mai mult de 60 de milioane de euro la Jucu, ar putea pierde scutirea de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri. Mai mult, Comisia Europeană analizează deja un posibil ajutor de stat primit de finlandezi în România. Autorităţilor le-au fost cerute informaţii privind posibile facilităţi pe care Nokia le-ar fi primit. Necunoscutele parcului  Parcul industrial Tetarom III, în care este amplasată fabrica Nokia, nu a fost construit cu bani europeni. Este o asociere din 2006 a consiliilor locale ale comunelor Floreşti (primul amplasament propus Nokia) şi Baciu, şi doar Tetarom I a primit fonduri UE pentru 64% din valoarea de 5 milioane euro a parcului, potrivit site-ului Tetarom.

Marius Nicoară, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a spus că, din cele 33 de milioane de euro necesari pentru dotarea parcului Tetarom III, doar 1 milion de euro au venit din fondurile autorităţ ilor locale. Cu alte cuvinte, facilităţile au fost acordate doar pentru parcul industrial, nu şi pentru Nokia. Deşi situaţia terenului şi a condiţiilor pentru parcul industrial nu sunt clarificate, directorul Tetarom a spus că, până pe 20 aprilie, va fi semnat contractul de asociere dintre Consiliul Judeţean Cluj şi Nokia.

„Ei vin cu investiţia şi noi cu terenul şi infrastructura“. În schimbul acestor facilităţi, Tetarom a pus condiţia ca Nokia să stea la Jucu în următorii 30 de ani. „Suntem în negocieri cu cei de la Nokia şi pentru acest termen“, a mai anunţat Viorel Găvrea. (A colaborat Mihai Şoica)

CONDIŢII Avantajele unui parc industrial În România sunt 36 de parcuri industriale, adică zone delimitate în care se desfăşoară activităţi economice de cercetare, producţie industrială şi servicii. Suprafaţa minimă este de 10 hectare şi trebuie să aibă acces la un drum european sau naţional, iar titlul de parc industrial se acordă în urma notificării Consiliului Concurenţei.   Facilităţile acordate sunt: scutirea de la plata taxelor pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului parcului industrial, deducerea din profitul impozabil a unei cote de 20% din valoarea investiţiilor realizate în parcul industrial, reducerea de impozite acordate de administraţia publică locală, exceptarea de la plata taxelor pentru terenurile şi clădirile din parcurile industriale.

Tetarom s-a înfiinţat în 2001, parcul fiind construit de firma austriacă Alpine. În 2004 semnează primele trei contracte pentru terenuri către companiile Ruwel România, Energobit şi PMA Invest. În Tetarom II se află şi reprezentantul în România a companiei americane Emerson.