Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a finalizat stabilirea primelor maxime la RCA pentru autovehicule, însă cu câteva excepţii, cifrele nu au fost făcute publice, pentru a fi dezbătute. EVZ a solicitat atât la ASF, cât şi la Guvern aceste tarife, însă răspunsul a fost că vor fi făcute publice odată cu adoptarea lor.
“În virtutea transparenţei, fiind vorba de preţuri reglementate, vă rog să ne transmiteţi şi nouă astazi, pentru a crea o dezbatere publică, toate preţurile de referinţă pentru poliţele RCA la autovehicule, indiferent de categorie, asa cum le-aţi transmis la Guvern. Mulţumesc”. Aceasta a fost solicitarea noastră, făcută în urmă cu două zile.
“Tarifele de primă maxime pentru toate categoriile de autovehicule vor fi făcute publice odată cu adoptarea lor de către Guvern prin HG”, a fost răspunsul primit de la ASF. De la Guvern nu am primit nicio reacţie.
Transportatorii ameninţă cu proteste
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită premierului Dacian Cioloș să dea Hotărârea de Guvern prin care se plafonează tarifele RCA pe șase luni, precizând că și plafonul de 7.540 de lei i-ar ajuta pe transportatori, în caz contrar amenințând cu proteste în fața Palatului Victoria, pe data de 2 noiembrie.
"Cerem insistent această Hotărâre de Guvern care plafonează tarifele RCA, chiar dacă tariful stabilit la ultima negociere nu este cel discutat la Guvern pe 14 septembrie, de 6.200 de lei. Dacă s-ar plafona măcar la 7.540 de lei, pe noi ne-ar ajuta foarte mult”, a afirmat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.
Într-un comunicat remis vineri Agerpres, transportatorii precizează că această Hotărâre ar fi trebuit să fie dată de miercuri, 19 octombrie, dar s-a amânat, fără nicio explicație.
La ședința organizată la Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe 14 octombrie, COTAR a obținut, prin negociere cu reprezentanții ASF, un preț de 7.540 lei/an pentru un autovehicul de peste 16 tone, 1200 lei/an la taxi și 6.600 lei/an la transportul de persoane cu peste 40 locuri.
„Anunțăm că pe 19.10.2016, după discuțiile avute la Primăria Capitalei, am semnat un protocol pentru organizarea unui protest pe data de 2 noiembrie 2016, în fața Guvernului, la care vor participa 6.000 - 7.000 de autovehicule (taxi, autobuze, microbuze, autocare), identic cu cel din 17 decembrie 2015. (...) Esențial acum este ca Guvernul să emită Hotărârea prin care plafonează tarifele pe 6 luni”, se mai spune în comunicatul COTAR.
Luni, 17 octombrie, ASF a anunţat că transportatorii ar putea plăti o primă RCA de maximum 7.534 de lei pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone în timp ce pentru autovehiculele de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri prima maximă va fi de 6.600 lei.
În cazul persoanelor fizice, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, al cărui posesor are vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, tariful de primă maxim este de 610 lei.
În replică, deputatul PNL Andreea Paul a afirmat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înlocuit „vechile aberaţii cu noile aberaţii”, mutând cheltuielile nejustificate din preţurile RCA ale transportatorilor pe umerii persoanelor fizice, şi cere anchetă parlamentară şi audierea preşedintelui ASF pe această temă.