După luni întregi de dezbateri, Guvernul a elaborat proiectul de ordonanță referitoare la remunerarea bugetarilor. Prevederile acesteia ar trebui să intre în vigoare chiar de la 1 august, potrivit actului normativ
Conform proiectului de ordonanță, cel mai mare salariu ar urma să fie încasat de președintele României: o retribuție lunară brută de 15.000 de lei. Președintele Camerei Deputaților și cel al Senatului vor primi indemnizații brute de 13.706 lei, același salariu revenind primului ministru. Senatorii și deputații vor primi lunar 10.150 de lei, în timp ce miniștrii - 12.124 de lei.
În cazul primarilor și managerilor de spitale, salariile vor varia în funcție de numărul de locuitori, respectiv numărului de paturi. De exemplu, primarul unei localități cu până la 1.500 de locuitori va primi 3.200 de lei brut, în timp ce al unei localități cu peste 400.000 de locuitori poate ajunge la 6.059 de lei. „Având în vedere aspectele sus-menţionate, precum şi multitudinea de solicitări din partea reprezentanţilor instituţiilor şi autorităţilor publice, a federaţiilor sindicale, precum şi din partea persoanelor fizice, se impune adoptarea de urgență a prezentului proiect de act normativ pentru a elimina, începând cu 1 august 2016, inechitățile salariale menționate”, scrie în documentul menționat.
Efort bugetar de 2,3 miliarde de lei
Efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanță de urgență este de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net este de 1,503 miliarde de lei, scrie în proiectul de act normativ al Guvernului.
Prin promovarea acestuia se are în vedere „realizarea unui act normativ mai simplificat şi mai accesibil decât Legea-cadru nr. 284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeași funcție, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajații care au studii diferite, stabilirea și calcularea salariilor în baza unui singur act normativ”.
Potrivit proiectului de ordonanță, raportul între salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12, astfel că cel mai mic salariu de bază este 1.250 de lei, pentru funcții cu studii medii și generale, iar cel mai mare este de 15.000 de lei, pentru funcția cu cea mai mare responsabilitate în stat.
Cum vor fi acordate gradele
În același proiect de act normativ se menționează că avansarea în grad se va face din 5 în 5 ani, cu excepţia primului grad, care poate fi acordat după trei ani. Promovarea în grad se va face de regulă pe un post vacant, „sau conform unor reglementări din statutele proprii”.
Actul normativ prevede și ce sporuri salariale vor putea fi acordate la fiecare înaintare în grad, respectiv, 7,5% pentru gradul I, 5% pentru gradul II ajungându-se, gradual, până la un spor de 2,5% pentru gradul V.
Medic: „Noua propunere salarială este o jignire pentru noi”
Florin Chirculescu, șeful Secției de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar de Urgență din București, a criticat în termeni duri grila salarială propusă de autorități: „Noua propunere este o palmă, o jignire pentru noi. La masa tratativelor plecasem de la un salariu brut de 7.400 lei - pentru un medic primar - iar acum ne-am trezit cu un salariu brut de 4.300 lei. Inacceptabil! Păi, această propunere este mai proastă și decât blamata Lege 284. E clar că vom declanșa protestele. Urmează să ne întâlnim, în cadrul organizației noastre - Solidaritatea Sanitară - pentru a stabili toate detaliile, inclusiv datele mitingurilor. Suntem hotărâți să mergem până la capăt, chiar dacă acest lucru va conduce la greva sistemului sanitar”. (Florian Saiu)