Premierul este mulțumit de noile modificări aduse Statutului minorităților, care permit redesenarea teritoriului. Motiv pentru care el a lăsat de înțeles că nu va fi necesară asumarea răspunderii pe acest proiect. UDMR nu este însă mulțumit și vor o discuție în Coaliție pe această temă.
Premierul Emil Boc s-a declarat mulțumit de faptul că deputații din comisia pentru Drepturile Omului avansează în dezbaterea proiectului Legii Statutului minorităților. "Statutul este în Parlament şi, ieri, în Camera Deputaţilor, la Comisia pentru drepturile omului, s-au discutat 18 sau 19 articole deja. Asta înseamnă că lucrurile sunt în direcţia aprobării acestui proiect de act normativ", a declarat premierul, lăsând să se înțeleagă că nu va mai fi nevoie de o angajare a răspunderii Guvernului pe acest proiect. UDMR vrea o discuție în Coaliție Dezbaterile pe Statutul minorităţilor au fost amânate din nou. De adata aceasta la solicitarea UDMR, care vrea să discute în Coaliţie ultimele modificări adoptate de deputaţii din comisia pentru Drepturile Omului. Deşi preşedintele comisiei, Nicolae Păun, anunţase că şi astăzi vor continua dezbaterile pe legea Statutului, niciunul dintre membrii comisiei nu s-a prezentat la şedinţă.
“Şedinţa s-a amânat pentru luni, UDMR a cerut o amânare, probabil pentru discuţii în Coaliţie", a anunţat deputatul PDL, Marius Dugulescu.
Acest lucru a fost confirmat de liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, care a precizat că Uniunea nu este de acord cu modificările aduse proiectului. "Ieri au fost nişte modificări cu care noi nu am fost de acord, nu erau în înţelegerea dintre PDL şi UDMR, până nu se clarifică şi nu se discută în Coaliţie lucrările s-au suspenda", a declarat Mate Andras Levente.
Noile modificări la Statut nu sunt pe placul Uniunii
Comisia pentru drepturile omului a adoptat, joi, un amendament la legea privind statutul minorităţilor naţionale astfel încât statul va putea modifica limitele unităţilor administrativ-teritoriale în care minorităţile naţionale deţin o pondere semnificativă, dar fără a aduce atingere drepturilor minorităţilor.
În textul iniţial al legii se prevedea la articolul 14, alineatul trei, interzicerea modificării unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscripţiilor electorale, în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale care locuiesc în mod tradiţional în acestea.
CITIŢI ŞI: Ținutul Secuiesc, o entitate la mâna Guvernului