Noile manuale digitale rămân în coadă de pește

Copiii pierd timp, editurile bani și părinți își toacă nervii

Introducerea manualelor digitale avea menirea de a moderniza învățământul românesc aducându-l în secolul XXI. De tot acest proces s-a ales însă praful pentru că mai multe edituri care retipăreau același manuale an de an și-au văzut amenințată poziția pe piață și profiturile imense care rezultau din controlarea manualelor la nivelul întregii țări. Având în vedere scăderea vânzării de carte pe piața liberă, manualele au fost o adevărată mană cerească pentru editorile care și-au făcut loc în acest sector. Numai că licitația de anul trecut pentru manuale digitale le-a încurcat socotelile pentru că nu mai puteau fi propuse aceleași manuale prăfuite de ani de zile, iar profiturile pentru manualele digitale era infim față de sumele cu care erau obișnuite editurile de manuale clasice.

Din aprilie până acum nu s-a stabilit nimic

Tocmai de aceea, vârful de atac al editurilor vechi a fost acela al prețului prea mic cu care s-a câștigat licitația de anul trecut. Aceeași acuzație a fost lansată și în luna mai 2015 de către Mihail Penescu, președintele Uniunii Editorilor din România, în momentul în care a fost anunțată depunerea unei contestații privind licitația din acest an pentru manuale digitale. Exact ca și în 2014, achiziționarea de manuale digitale riscă să nu fie gata până la începutul anului școlar, deși licitația a fost demarată în aprilie. Dar editurile nemulțumite că își pierd profiturile au dovedit încă de anul trecut că pot amâna luarea unei decizii la nesfârșit.

Prețurile mici sunt prea mici!

Cap de afiș la noua contestație, admisă pe 19 mai 2015 conform anunțului CNCS, care seamănă izbitor cu cea din 2014, este faptul că prețul este prea mic și că în punctajul final al licitației prețul cel mai mic are o importanță majoră. Lucru explicabil dacă ne gândim că e vorba de bani publici. Lucru inacceptabil pentru editurile care sunt obișnuite cu profituri serioase fără efortul de a face manuale digitale, ci doar din retipărirea manualelor vechi. Așadar, în România, orice inovație se poticnește pentru că există întotdeauna cineva care făcea profit pe piața respectivă și care se va opune din răsputeri schimbării. În cazul de față, editurile contestatare care vor bani mai mulți pentru manuale și condiții de licitație care să le avantajeze.