Noile hoteluri au stele improvizate

EXCLUSIV EVZ. Lipsa avizului pentru prevenirea şi stingerea incendiilor împiedică proprietarii unor spaţii de cazare să intre în legalitate. Fără documentaţia completă, acestea nu obţin clasificarea.

Mai multe hoteluri mari din Capitală, de patru şi chiar cinci stele, funcţionează fără autorizaţie din partea Ministerului Turismului. Cele mai multe dintre acestea „se împiedică“ de avizul pentru prevenirea şi stingerea incendiilor (PSI), acordat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Legea permite funcţionarea fără autorizaţie, pe încredere, adică în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, dar numai timp de două luni, după ce proprietarii au depus dosarul de clasificare şi aşteaptă ca acesta să fie analizat. Ceea ce înseamnă că proprietarul îşi asumă personal eventualele incidente din cadrul complexului. După acest interval, hotelurile funcţionează „la negru“, şi proprietarii pot fi amendaţi. Reprezentanţii spaţiilor de cazare tărăgănează însă trimiterea dosarului la minister şi reglementarea lipsurilor, astfel că termenele se tot amână.

Un exemplu este Radisson Sas, cel mai mare spaţiu de cazare de cinci stele, ce se află în clădirea fostului Hotel Bucureşti. Proprietarii acestuia au răgaz până la finele lunii pentru a-şi completa dosarul, din care lipseşte PSI-ul.

„Data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu depinde de termenul la care se vor remedia neregulile specificate“, se arată într-un document remis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pe 5 decembrie 2008. Hotelul a fost deschis, oficial, pe 18 septembrie, dar primii turişti i-au trecut pragul la finele lunii mai. În legislaţie este prevăzut că operatorul economic e obligat să solicite clasificarea spaţiilor de cazare cu minimum 60 de zile înainte de darea lor în folosinţă. „Este un complex foarte mare şi autorizarea necesită mai mult timp. Pentru a obţine clasificarea, mai trebuie să umblăm la câteva detalii, dar este o chestiune de zile“, afirmă Luc Rosmans, country- manager Europe-Israel al companiei Centre Ville, deţinătorul clădirii.

Specialiştii din cadrul departamentului de autorizare din minister susţin că au verificat hotelul, care ar putea primi cinci stele dacă ar avea toate actele la zi. Patru stele anonime

Mai puţin harnici au fost însă cei de la Hotelul Royal, de patru stele, situat în apropiere de Piaţa Unirii şi deschis în septembrie. În timp ce aceştia susţin cu aplomb că au depus documentaţia în vederea certificării, reprezentanţii ministerului spun că nici nu au pus piciorul pe acolo.   „Hotelul Royal nu a fost clasificat şi nici nu s-a solicitat acest lucru“, susţine Adriana Matei, şeful Direcţiei Generale de Autorizare şi Postprivatizare. Directorul hotelului, Ioan Petcu, ştie altceva.

„Am depus actele pe 23 septembrie şi aşteptam răspunsul, care urma să vină la Tulcea, unde este sediul firmei. Nu ştiu ce ar trebui să facem la expirarea termenului“, menţionează Petcu, în timp ce o reprezentantă a firmei, Nina Constantin, susţine că funcţionarea hotelului lor „nu este subiect de presă, e treaba noastră“.

Citiţi şi: Rin Grand Hotel, nesigur în caz de incendiu