Noile arme SUA de distrugere în masă! La fel de letale precum cele biologice, dar permise!

Războiul viitorului  pe care îl pregătește Pentagonul cu ajutorul Army Futures Command e deja o realitate. Agenția de Cercetare Avansată a Proiectelor de Apărare din SUA (DARPA) lucrează deja cu industria de armament la crearea unor Roiuri Eterogene de Vehicule Autonome. Pompoasa denumire ascunde niște arme deja cunoscute în întreaga lume- dronele militare, folosite, însă, într-un mod revolutionar. Există, însă, o problemă de ordin moral legată de folosirea lor.

Inspirate de bancurile de pești, turmele de animale și stolurile de păsări,  Roiurile Eterogene de Vehicule Autonome fără Pilot (UAS), acționează ca un tot unitar. Astfel de roiuri pot fi folosite în misiune de supraveghere, căutare sau salvare.

Evident. au fost construite și  roiuri specializate în localizarea, identificarea și atacarea unor ținte în mod autonom, adică fără control uman.   Avantajele sunt evidente. Aceste roiuri, cunoscute ca Armed, Fully-Autonomous Drone Swarm (AFADS), pot copleși inamicul, provocându-i pierderi uriașe.

Există, însă, o mare problemă, susține analistul independent Zak Kallenborn într-un studiu recent realizat pentru Centrul de Studii Strategice de Descurajare a Forțelor Aeriene din SUA-  unele dintre aceste roiuri de drone ar putea fi considerate Arme de Distrugere în Masă.

Armele de Distrugere în Masă, după cum le spune și numele, sunt acele arme capabile să provoace daune pe scară largă. Până în acest moment, în această categorie au fost incluse armele nucleare, biologice și chimice. Folosirea armelor chimice și biologice este interzisă de tratatele internaționale. În privința arsenalului nuclear, există Tratatul de Neproliferare,  care prevede că cele cinci puteri nucleare recunoscute - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China - ar trebui să depună eforturi de bună credință pentru eliminarea acestuia.

Nu există încă niciun tratat care să reglementeze folosirea roiurilor de drone. Nu cumva exagerează Zak Kallenborn când le consideră tot atât de periculoase ca armele biologice, chimice sau nucleare?

Argumentul expertului merită, însă, atenție. Iată ce scrie David Hamblingpe site-ul forbes.com: “Odată dezlănțuit, AFADS va localiza, identifica și ataca ținte fără intervenția umană. Kallenborn susține că un roi de tip AFADS este o armă autentică de distrugere în masă din cauza cantității de rău pe care o poate face și din cauza incapacității sale de a distinge civilii de țintele militare”.

Un sâmbure de adevăr există în ce spune Kallenborn. Gândiți-vă numai ce ar însemna ca un astfel de roi ucigaș să confunde un cartier cu o tabără de antrenament a teroriștilor sau un convoi de camioane pline cu refugiați cu o coloană de blindate. Pericolul este cât se poate de real, chiar dacă Pentagonul lucrează intens pentru a limita "pagubele colaterale".