Statul şi-a schimbat strategia: de la recuperarea în instanţă a celor 516 milioane de euro, acum este dispus să-şi primească eşalonat această sumă.
După ce a intentat împotriva Rompetrol aproape 20 de procese, statul este acum mai deschis în a negocia recuperarea creanţei în valoare de 516 milioane euro de la compania petrolieră.
Astfel, Ministerul Finanţelor ar fi de acord şi cu o recuperare eşalonată a datoriei de la compania deţinută de grupul petrolier de stat kazah KazMunaiGaz.
Băsescu, negocieri la Astana
Noua strategie vine după vizita la Astana a preşedintelui Traian Băsescu, la începutul lunii decembrie, când s-a întâlnit cu omologul său, Nursultan Nazarbaev. În cadrul întâlnirii, Băsescu a propus eşalonarea pe doi-trei ani a datoriilor Rompetrol, în sume şi termene fixe.
Aşadar, oficialii Ministerului Finanţelor, ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi Ministerului Justiţiei se vor întâlni luni, 17 ianuarie, cu reprezentanţi ai Rompetrol, pentru a stabili un calendar de plată a datoriei, a anunţat ieri preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. "Pentru noi e important să ne recuperăm datoria în totalitate, adică 516 milioane euro, şi luăm în calcul inclusiv eşalonarea", ne-a declarat şeful Fiscului. Potrivit acestuia, Rompetrol este un contribuabil important la buget şi are mulţi angajaţi.
Pe de altă parte, la ce variantă se va ajunge în cadrul negocierilor e greu de anticipat în acest moment. "Ei au altă variantă", spune Blejnar, "vor să ne răscumpere la preţul de piaţă acele aşa-zise acţiuni pe care încearcă să ni le plaseze încălcând legea". În acest fel, statul va pierde bani, mai susţine oficialul ANAF, lucru care nu va fi acceptat. Pe 30 septembrie 2010, statul a primit acţiuni în contul datoriilor, măsură contestată în instanţă.
Kazahii invocă pierderile înregistrate în 2010
Reprezentanţii Rompetrol susţin în continuare că nu au bani să plătească datoria către stat. "La sfârşitul lui 2010 am avut o pierdere netă de circa 115 milioane dolari", ne-a declarat Dmitry Grigoriev, directorul financiar al Grupului Rompetrol. Acesta remarcă totuşi "o anumită deschidere din partea guvernului român" în negocieri, în care acum sunt implicaţi oficiali ai ambelor state.
242 milioane euro ar pierde statul român dacă acceptă varianta răscumpărării la cotaţia de ieri pe Bursă a acţiunilor pe care le-a primit la Rompetrol Rafinare
DEPRECIERE
Cât mai valorează acţiunile Petromidiei
Rompetrol Rafinare, aflată din 2007 în proprietatea grupului petrolier kazah KazMunaiGaz, a plătit statului doar 54 milioane euro din datoria totală de 570 milioane euro. Restul a fost convertit în acţiuni în favoarea Ministerului Finanţelor, care a primit un pachet de 44,7% din titlurile companiei. Acţiunile Rompetrol Rafinare s-au devalorizat puternic în ultimul an.
Astfel, dacă ar vinde aceste acţiuni la cotaţia de ieri, de 0,0592 lei/titlu, statul ar încasa 1,16 miliarde lei (274 milioane euro), adică puţin peste jumătate din datorie. Cu un an în urmă, când acţiunile erau cotate la 0,0650 lei/titlu, ar fi obţinut cu 114 milioane lei mai mult (27 milioane euro).
"Credem că am satisfăcut pe deplin interesul guvernului român, pentru că am convertit obligaţiunile şi am plătit cu acţiuni", susţine Dmitry Grigoriev, CFO-ul Grupului Rompetrol. El a adăugat că rămâne de văzut ce soluţie va fi găsită, astfel încât să satisfacă ambele părţi.
"Cred că există interes şi voinţă şi vom atinge un compromis", a spus Grigoriev. El speră ca în câteva luni să fie găsită soluţia problemei, iar apoi să fie structurată pe un număr de ani, în funcţie de negocieri. Datoriile Rompetrol au fost asumate de Dinu Patriciu în 2000, atunci când a cumpărat de la stat Petromidia, plătind în schimb doar 50,5 milioane dolari.