Noi tensiuni la granița dintre Armenia și Azerbaidjan. Reacția Erevanului
- David Marinescu
- 15 mai 2023, 10:37
Această a doua zi de ciocniri amenință discuțiile programate pentru acest weekend între liderii acestor țări caucaziene. Noi ciocniri au izbucnit vineri, 12 mai, la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, pentru a doua zi consecutiv, o amplificare a tensiunilor care amenință discuțiile programate pentru acest weekend între liderii acestor țări din Caucaz.
Vineri dimineață, "forțele armate azere au încălcat încetarea focului în direcția Sotk (un oraș de graniță cu Armenia) folosind drone", a declarat Ministerul armean al Apărării într-un comunicat. "Doi militari din cadrul Forțelor Armate Armene au fost răniți", iar unul dintre ei este în stare critică, a adăugat el, citat de Le Figaro.
Un soldat azer a fost ucis joi și patru soldați armeni au fost răniți în confruntările de la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, care se luptă pentru regiunea Nagorno-Karabah de trei decenii. Aceste confruntări au loc în timp ce premierul armean Nikol Paşinian și președintele azer Ilham Aliev urmează să se întâlnească duminică la Bruxelles pentru discuții patronate de UE.
Nikol Paşinian a acuzat joi, 11 mai, Azerbaidjanul că a încercat să "submineze discuțiile" planificate la Bruxelles, considerând că sunt "foarte puține" șanse de a ajunge la un acord de pace cu Ilham Aliev în timpul acestei întâlniri. Proiectul de acord "se află încă într-un stadiu foarte preliminar și este prea devreme să vorbim despre o posibilă semnare", a explicat el. Această întâlnire vine după nişte discuții intense pe parcursul a patru zile de la începutul lunii mai la Washington între delegațiile armene și azere, sub auspiciile Statelor Unite.
Cele două republici ex-sovietice din Caucaz s-au ciocnit în două războaie la începutul anilor 1990 și în 2020 pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă populată în cea mai mare parte de armeni şi care s-a separat de Azerbaidjan în urmă cu mai bine de trei decenii. La sfârșitul scurtului război care a văzut Azerbaidjanul reluând teritorii în această regiune separatistă în toamna lui 2020, Baku și Erevan au încheiat un armistiţiu promovat de Rusia. De atunci, militari ruși de menținere a păcii au fost dislocați în Nagorno-Karabah, dar Armenia se plânge de câteva luni de ineficiența lor. (Traducerea: Rodezia Costea/Rador).