Au fost introduse noi taxe și în cimitir. Românii vor fi nevoiți să plătească bani și pentru a merge la toaletă la o înmormântare. Cei care nu respectă legea riscă amenzi mari.
În Sibiu, se propune ca amenda pentru executarea de construcţii funerare fără obţinerea dreptului de lucru în cimitir să fie cuprinsă între 2000 și 2500 de lei. Aceeași amendă va fi dată și pentru cei care continuă efectuarea lucrărilor de construcţii funerare după retragerea dreptului de lucru în cimitir. A fost modificată și lista tarifelor pentru serviciile prestate în cadrul Serviciului Public Administrarea Cimitirului Municipal Sibiu.
Românii vor fi nevoiți să plătească 1 leu pentru a merge la toaletă. Doi lei costă trasul clopotelor, iar taxa de intrare cu autoturismul este de 3 lei. Concesionarea unui loc de mormânt, în cazul unui deces, costă 310 lei, iar rezervarea locului pentru 25 de ani, în situația în care nu s-a produs încă decesul, prețul se ridică la 1.000 de lei. Prelungirea concesionării cu încă 25 de ani costă 660 de lei, iar pentru înhumare, respectiv săparea gropii, se va solicita 470 de lei. O curățare a mormântului pentru parastas va costa 120 de lei, iar igienizarea unui cavou este estimată la 70 de lei.
Taxa pe soare, pe apa de ploaie
Au fost introduse și taxe pe soare și pe apa de ploaie. Ele sunt percepute pe companiile de apă-canal, care le numesc „taxe pe apa meteorică”. Cuantumul taxei este stabilit în urma unui calcul care are ca variabile suprafața locuinței impozitate și cantitățile de ploaie căzute, conform raportărilor Administrației Naționale de Meteorologie.
„E de la Dumnezeu lăsată, nu au venit ei cu canalizarea în spate, nu au făcut-o, iar atunci când plouă orașele se inundă pentru că rețeaua nu e bună. Să își rezolve ei problemele”, a spus primarul din Rovinari, Robert Filip. „Societatea Aparegio forțează locuitorii municipiului Târgu Jiu să plătească pentru colectarea apei de ploaie chiar și în zonele unde nu există canalizare, pe câmpuri sau în pădurile de pe raza orașului (…) Nu voi fi niciodată de acord ca Aparegio să-și umple conturile cu banii noștri, ai cetățenilor, pentru un serviciu de care nu beneficiem, fie că este vorba de apa de ploaie care cade în câmp, ori apa deversată direct în Jiu, fără să treacă printr-o stație de epurare!”, a declarat și primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.
Taxa pe linişte
O altă taxă foarte controversată a fost cea pe liniște. La Constanța a fost percepută mai mulți ani (2003-2016) „taxa de liniște” pentru siguranță în desfășurarea activității în derularea activităților economice. Tot la Constanța a fost introdusă taxa de stațiune pentru Mamaia, model preluat apoi și de Mangalia. Turiștii au fost nevoiți să plătească ani la rând această taxă pentru a își petrecere vacanța pe litoralul românesc.