Noi reglementări în domeniul sănătății au intrat în vigoare de ieri. Pacienții internați nu vor mai fi nevoiți să-și cumpere medicamentele.
Sistemul sanitar românesc funcționează de ieri după noi reguli, prin modificările adoptate la Contractul-cadru, prin care Ministerul Sănătăţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au stabilit programele naţionale de sănătate pentru anii 2015 - 2016, dar şi condiţiile în care furnizorii de servicii medicale vor încheia noile contracte cu casele de asigurări de sănătate, condiţii stipulate în Contractul-cadru.
Printre noutățile introduse se numără vaccinarea copiilor numai de către medicii de familie, precum și faptul că, din data de 1 aprilie, spitalele vor fi obligate să asigure tratamentul necesar pacienților internați, fiindu-le interzis să mai trimită rudele pacienților sau aparținătorii lor să cumpere medicamente sau materiale sanitare, pe care spitalul le decontează, ulterior. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a precizat pentru „Evenimentul zilei” că și pacienții au un rol activ în combaterea acestui fenomen, fiind rugați să facă sesizare dacă vreo unitate spitalicească le cere să-și cumpere medicamente pentru tratamentul din spital. Au fost aduse modificări ale pachetelor de servicii (minimal şi de bază) acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Pachetul de bază
Noile reguli prevăd că medicii de familie vor putea acorda un număr dublu (42) de consultații la domiciliul bolnavilor. De la 1 aprilie vor putea fi vizitați la domiciliu și asiguraţii cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet, pe lângă categoriile existente până acum (nedeplasabili din motiv de invaliditate permanentă sau invaliditate temporară, copiii de până la 1 an, copiii cu vârsta între 0 şi 18 ani cu boli infecto-contagioase, lehuze).
Anual fiecare asigurat are dreptul la patru consultații, față de două câte erau până acum. Pentru una sau mai multe boli cronice monitorizate în cadrul aceleiaşi specialităţi, fiecare asigurat are dreptul la patru consultaţii trimestrial, dar nu mai mult de două consultaţii pe lună.
De ieri se derulează 29 de programe naționale de sănătate, 14 bugetate de Ministerul Sănătății, cu 631 de milioane de lei, și 15 de către CNAS
Au fost introduse și proceduri, tratamente și terapii noi: biopsie, tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză şi terapii de genetică medicală. Coplata poate fi percepută numai pentru asistenţa medicală ambulatorie pentru specialitatea clinică de reabilitare medicală, domeniu pentru care nu era prevăzută până acum. Asigurații vor plăti minim 5 lei și maxim 10 lei pe seria de proceduri. Sunt scutite persoanele prevăzute de art. 213 prim din Legea Sănătăţii nr. 95/2006.
În pachetul minim de servicii medicale au fost introduse consultația preventivă, numărul de consultații pentru gravide (una pe trimestrul de sarcină) și lehuze (o consultaţie în primul trimestru de la naştere), precum și un nou criteriu printre cele pe baza cărora se fac internările în regim de spitalizare de zi.