Noi partii la Sinaia

Pana la vara va aparea o telegondola intre Taverna Sarbului si Cota 1.400.

Orasul Sinaia isi va dezvolta, in cursul acestui an, aria de schi. Primul proiect este construirea unei telegondole care va avea ca punct de plecare Cota 998, din zona Taverna Sarbului, iar punct terminus Cota 1400. In plus, langa statia de plecare va fi amenajata o partie de schi pentru incepatori, dotata cu schilift, si va fi data in folosinta o parcare moderna cu 500 de locuri.

Lucrarile vor fi demarate in luna martie, iar specialistii cu care am vorbit estimeaza ca telegondola va putea fi data in folosinta dupa trei luni, adica la inceputul verii. Instalatia a fost achizitionata din Austria, iar costurile de aproximativ sase milioane de euro vor fi suportate din fonduri guvernamentale si din bugetul local.

Tot in perioada urmatoare, din cele 13 partii de schi cate are Sinaia in prezent, noua urmeaza sa fie omologate de Agentia Nationala de Turism, in urma unor verificari la fata locului a parametrilor tehnici de latime, balizare, nivelare si amenajare a acestora. „Pe toate partiile din zona care sunt in curs de omologare vor fi instalate tunuri de zapada artificiala si, ca noutate, pentru ca la Sinaia vantul bate foarte tare vor fi amplasate garduri de protectie ca sa retina zapada”, ne-a declarat primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea.

La schi pe Valea Soarelui

Autoritatile locale din Sinaia au stabilit saptamana trecuta, impreuna cu reprezentanti ai Serviciului Salvamont Sinaia, proiectantii instalatiilor si echipa de proiect din cadrul Primariei Sinaia, ultimele detalii pentru amplasarea, in zona Varful cu Dor-Valea Vanturis, a unui teleschi care va deschide un nou domeniu schiabil. Totul, in cadrul proiectului „Dezvoltarea zonei turistice Sinaia-Perla Carpatilor”. Primarul Oprea spune ca montarea unor tunuri de zapada este necesara, lucru demonstrat inclusiv de faptul ca sezonul actual a fost unul foarte prost tocmai din cauza lipsei zapezii.

„Statiunea montana Sinaia are cel mai vast domeniu schiabil din tara, cu partii situate la peste 2.000 de metri inaltime. Avem un proiect prin care vrem sa reabilitam aceste partii, sa montam noi instalatii si noi tunuri de zapada”, a adaugat primarul Oprea.

Proiectul, care nu este o utopie, insista primarul, va fi finantat din fonduri europene si prevede si infiintarea unui nou telescaun debraiabil, in afara de teleschiul de pe Valea Vanturis. Noul telescaun va deservi Valea Soarelui, unde vor fi deschise, in premiera, doua partii de schi de nivel mediu. „Daca toate lucrurile vor merge bine, de la 1 ianuarie 2008, proiectul urmeaza sa fie finantat de Uniunea Europeana din Fondurile Structurale. Costurile sunt estimate la sapte milioane de euro”, ne-a mai declarat primarul Oprea.

Tunuri de zapada pe toata Valea Prahovei

Partiile de pe toata Valea Prahovei rezista in aceasta iarna doar gratie tunurilor de zapada. Pe partia Kalinderu din Busteni functioneaza deja, non-stop, sapte astfel de instalatii. Si partiile din Azuga - Sorica si Cazacu sunt dotate cu instalatii de produs zapada artificiala si de iluminat pe timp de noapte. Accesul la partii se face cu telescaunul si teleschiul. Telescaunul vechi de la Predeal a fost dezafectat, in locul lui fiind montat unul nou, cu o capacitate mai mare. O alta noutate: noua partie de schi fond de la Azuga, care are o lungime de 15 kilometri.

Poiana Brasov

Patru partii de 15 milioane

Conform unui studiu de fezabilitate comandat de Primaria Brasov, amenajarea a patru noi partii in Poiana Brasov ar costa aproximativ 15 milioane de euro. „In acesti bani intra realizarea efectiva a partiilor, pentru ca vom porni de la zero, precum si utilitatile, adica tunuri de zapada si instalatie de iluminat. Transport pe cablu avem”, spune purtatorul de cuvant al primariei, Sorin Toarcea.

Extinderea domeniului schiabil din Poiana prevede si amenajarea celuilalt versant al Masivului Postavarul, cu partii de schi inspre Predeal si Rasnov. Primaria vrea sa acceseze fondurile pentru realizarea investitiilor ori prin programul guvernamental „Superschi in Carpati”, sau prin asocierea cu firme private care ar primi apoi in concesiune partiile. Noua telegondola facuta de ANA anul trecut a costat 11 milioane de euro. (Ovidiu Eftimie)

Portareasa

Argesenii vor partie de 12 kilometri

In judetul Arges se pune la cale un complex impresionant de partii de schi. Daca se va concretiza proiectul, sustinut de primarul comunei Albestii de Muscel, Ion Naftanaila, ar trebui ca in zona sa apara una dintre cele mai mari partii de schi din Europa, de 12,5 kilometri lungime.

Amenajarea celor trei partii in Portareasa, care vor porni de la o altitudine de peste 2.000 de metri, face parte dintr-un proiect cuprins in planul de dezvoltare a regiunii pana in 2013. Deocamdata, a fost incheiat un parteneriat intre Consiliul Judetean Arges, Consiliul Local din Albestii de Muscel, Consiliul Local Leresti, Consiliul Local Campulung si Firma SC Iezer Turism. „Am concesionat 50 de hectare de gol alpin societatii Iezer Turism, care se va ocupa efectiv de construirea partiilor. Noi, ca administratie, vom ajuta cu tot ce se poate, cu obtinerea avizelor si, bineinteles, cu atragerea investitorilor in zona”, ne-a declarat primarul Naftanaila.

Edilul argesean sustine ca, inca din aceasta iarna, au sosit in zona oameni interesati sa cumpere pamant, sa construiasca pensiuni. „Chiar si dintre localnici sunt vreo cinci-sase in curs de a obtine autorizatiile pentru agroturism”, mai spune primarul. (Madalin Popa)

Parang

Telecabina direct din Petrosani

Orasul Petrosani va fi legat direct de statiunea montana din Parang, prin intermediul unei telecabine, si nu de la cativa kilometri distanta, asa cum se face acum prin intermediul telescaunului. Viceprimarul Tiberiu Iacob Ridzi, sustinator al proiectului, spune ca primaria a primit deja de la guvern 1,3 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate. „Acum intocmim documentatia si urmeaza sa scoatem la licitatie proiectul. Vor fi construite instalatii noi pentru teleschi, partii competitive”, sustine Ridzi.

Proiectul celor din Petrosani va fi implementat, incepand cu acest an, in cadrul programului guvernamental „Schi in Romania”. Investitiile se ridica la cateva milioane de euro si vizeaza construirea unei telecabine, modernizarea partiilor de schi, imbunatatirea infrastructurii si crearea unei alternative moderne de acces spre zona de agrement.

Autoritatile locale spun ca, pe langa banii alocati de guvern, vor mai beneficia de un milion de euro, fonduri PHARE castigate in parteneriat cu statiunea turistica Straja din Valea Jiului, care vizeaza ecologizarea zonei montane. In Valea Jiului, turismul este vazut ca principala alternativa viabila la minerit. (Marius Mitrache)