Miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei nu au reușit să facă nici un progres în direcția încetării conflictului dintre cele două state, la discuția din Antalia, Turcia. Ministrul ucrainean, Dmitro Kuleba, a precizat că omologul său rus nu a fost autorizat să discute acest lucru. La rândul său, Serghei Lavrov a afirmat că negocierile de pace sunt cele care se poartă în Belarus.
UPDATE 2: Serghei Lavrov a declarat în timpul conferinței de presă că Rusia nu intenționează să atace nici o altă țară. Mai mult, el a afirmat, în ciuda evidențelor, că Rusia nu a atacat nici măcar Ucraina. În schimb a lansat amenințări la adresa statelor care susțin Ucraina și îi furnizează ajutoare în echipamente militare și armament.
„Nu plănuim să atacăm alte țări, noi nu am atacat nici Ucraina. Am explicat de nenumărate ori. Situația a degenerat în Ucraina, unde era o amenințare directă pentru Federația Rusă, în ciuda a numeroși ani de discuții, propuneri și negocieri. Nu am fost niciodată ascultați, iar președintele Vladimir Putin a vorbit despre asta de foarte multe ori. Faptul că am vrut să eliberăm aceste teritorii ne arată faptul că erau atacuri plănuite asupra oamenilor, chiar în această lună. Sunt foarte multe acțiuni flagrante ale părții ucrainene”, a mai spus Lavrov.
UPDATE 1: Cei doi miniștri de Externe, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba nu au ajuns la nici un rezultat, în urma discuțiilor pe care le-au purtat în Turcia. Ucraineanul Dmitro Kuleba spune că nu s-a înregistrat nici un progres în privința încetării focului, deoarece Lavrov nu a fost autorizat să discute această chestiune. Ministrul ucrainean a spus că Lavrov nu s-a angajat să deschidă coridoarele umanitare din Mariupol. El ar fi spus că urmează să se consulte cu Moscova.
„În acest moment, partea rusă nu este în poziţia de a stabili o încetare a focului. Ei caută să obțină o capitulare din partea Ucrainei. Or, nu aceasta este ceea ce vor obţine. Ucraina este puternică și va lupta”, a precizat Kuleba.
Pe de altă parte, Serghei Lavrov a afirmat că negocierile de pace se vor purta în Belarus, acolo unde au avut loc deja mai multe întâlniri. Serghei Lavrov a precizat că Ucraina a primit o propunere rusească, la discuțiile de pace din Belarus și a declarat că urmează să o analizeze și să ofere un răspuns. Lavrov a precizat că discuțiile din Turcia au vizat doar aspecte de natură umanitară. El a spus că nu are un mandat pentru a negocia un coridor umanitar sau o încetare a focului.
Știrea inițială:
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit deja în Turcia. Este prima întâlnire a celor doi șefi ai diplomațiilor de la Moscova și Kiev, de la momentul declanșării invaziei în Ucraina. Cei doi urmează să discute despre o eventuală încetare a războiului, după cum relatează agenția de presă France Presse. Este pentru prima oară când Rusia trimite un ministru la o astfel de întâlnire. Întâlnirea este programată la ora locală 10.45 și ar trebui să dureze aproximativ 90 de minute.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a sosit în Antalya (sud) „pentru discuţii asupra încetării ostilităţilor şi încheierii războiului dus împotriva Ucrainei de către Rusia”. Informația a fost prezentată de un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Ucraina, prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter.
Dmitro Kuleba a menționat într-un clip video, postat pe Facebook, că aşteptările sale de la această întrevedere sunt limitate. El a precizat că Rusia menţine o campanie de bombardamente brutale şi asediază marile oraşe ucrainene, fără să țină cont că printre victime se află numeroși civili. Ministrul de Externe din Ucraina a afirmat că succesul acestor negocieri depinde „de instrucţiunile şi directivele care i-au fost date lui Lavrov” de către Kremlin.
„Nu-mi pun mari speranţe în ele, dar vom încerca să profităm la maximum” de discuţii cu o pregătire eficientă, a declarat el.
Ulterior, un responsabil turc a confirmat, pentru agenția de presă AFP, sosirea lui Serghei Lavrov în Turcia. Aceasta este prima vizită a lui Lavrov în străinătate după ce Occidentul a instituit sancţiuni dure împotriva Rusiei, care l-au vizat şi pe el în mod direct.
Turcia intenționează să joace rolul de mediator
Discuțiile dintre Rusia și Ucraina, pe teritoriul Turciei scot în evidență eforturile făcute de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în direcția medierii acestui conflict. De altfel, el și-a exprimat intenția de a juca un rol de mediator încă de la începutul crizei.
„Lucrăm pentru a împiedica această criză să se transforme în tragedie. (…) Sper că întâlnirea între miniştri va deschide calea unei încetări a focului permanente”, a declarat Erdogan miercuri, 9 martie.
Celor doi miniștri, rus și ucrainean, li se va adăuga, joi dimineaţă, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu. Turcia, ca membră a NATO, dorește să menţină relaţii solide cu ambele părţi în pofida conflictului.
Condițiile de pace impuse Ucrainei
Până în prezent au fost mai multe întâlniri între delegațiile din Ucraina și Rusia, având ca subiect oprirea acestui război. Nu s-a ajuns, însă, la nici un rezultat major. Tot ce s-a stabilit a fost legat de încetări ale focului pe plan local și deschiderea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de conflict. Rusia este acuzată că a încălcat aceste acorduri și că ar fi deschis focul asupra refugiaților.
Un acord de pace este împiedicat de pretențiile exagerate pe care Rusia le are de la Ucraina. Confruntat cu un eșec în teren, dat fiind că trupele sale nu au reușit să distrugă apărarea Kievului, Vladimir Putin nu vrea să renunțe la nici una dintre pretențiile pe care le-a formulat. A spus acest lucru foarte clar, precizând că Ucraina ar putea să-și piardă statutul de stat. Kremlinul cere Ucrainei să recunoască actul de anexare a peninsulei Crimeea, de către Rusia, să recunoscă independența celor două regiuni separatiste din Dombas, Donețk și Lugansk, în limitele teritoriale administrative, chiar dacă acestea nu sunt controlate în acest moment de separatiști.
De asemenea, Vladimir Putin cere demilitarizarea Ucrainei și o modificare a actului constituțional prin care această țară să nu adere niciodată la UE și NATO. Practic, dacă Ucraina va accepta aceste condiții, va fi la dispoziția Rusiei care îi va stabili traseul în următoarea perioadă.