În urma noilor investigaţii conduse de jurnalistul Cătălin Tolontan în scandalul dezinfectanţilor diluaţi s-a descoperit că spitalul unde sopranele Amelia Antoniu şi Alice Preda au suferit intervenţii chirurgicale, folosea dezinfectanţi extrem de slabi.
Cazul celor două soprane a fost intens dezbătut în media, întrucât, în urma operaţiilor, aparent simple, au suferit complicaţii care le-au fost aproape fatale. Din fericire, cele două artiste au scăpat, dar urmările au fost dureroase.
Pe 19 aprilie 2010, Amelia Antoniu se internează la Spitalul CF2 pentru o intervenţie de displazie moderată de col uterin, operaţie care a durat 30 de minute, de la ora 14.00 la ora 14.30. Un sfert de oră mai târziu, în aceeaşi sală de operaţii este introdusă Alice Preda, supusă unei intervenţii de cerclaj profilactic pentru păstrarea sarcinii de 13/14 săptămîni. Operaţia a durat tot 30 de minute, de la 14.45 la 15.15.
La scurt timp după aceste procedee, pacientelor li s-a făcut rău, starea lor înrăutăţindu-se, iar medicii nu au putut face analize în timp real din cauza faptului că laboratorul a stat închis peste noapte.
A doua zi, Amelia şi Alice sunt transportate în septicemia la Spitalul Universitar de Urgenţă. După mai multe săptămâni în care starea lor oscila, cele două paciente scapă cu viaţă, însă neglijenţa lasă urme grave.
Alice Preda pierde sarcina şi posibilitatea de mai concepe vreodată, iar Amelia a fost la un pas de moarte, contactând, cel mai probabil din perfuzii, bacterii gram negative care pot provoca pierderea funcțiilor vitale a mai multor organe, punând viaţa în pericol.
„Având în vedere că o septicemie cu cu bacteriile gram negative provoacă pierderea funcțiilor vitale a mai multor organe și pune viața în pericol, pacienta Amelia Antoniu poate să se considere fericită că a supraviețuit fără vătămări permanente provocate de această infecție luată din spital", se arată într-un comunicat emis de raportul medical al Clinicii Universității de Medicină din Viena, citat de tolo.ro.
Într-un raport al Comisiei de Cercetare a Ministerului Sănătății din 26 aprilie 2010 se comunică: „La Spitalul CF 2 s-a făcut toaleta vaginală cu soluții și dezinfectante păstrate și depozitate în mod necorespunzător și s-a folosit o valvă vaginală de unică folosință refolosită după o „sterilizare” chimică îndoielnică ca eficiență”.
Deși aveau posibilitatea sterilizării prin căldură umedă sub presiune (în autoclavare), cei de la CF2 au ales să sterilizeze doar cu dezinfectanți. Pentru că asta este o sterilizare exclusiv chimică, dar ea funcționează doar dacă dezinfectanții sunt cu adevărat puternici, informează ancheta jurnalistului Cătălin Tolontan.
După 6 ani se face lumină în acest caz chiar dacă conducerea spitalului se eschivează de la a oferi informaţii concrete. Personalul s-a schimbat, la fel şi boardul de conducere şi nu mai există înregistrări clare cu privire la ce produse au fost folosite în 2010.
Ministerul spune că în 2010 au existat acorduri cadru cu mai multe firme: Hexi Pharma (5 produse), Fefrom (3 produse), Intercoop (1 produs) și Sante International (1 produs).
În acest moment, mai 2016, cu noua expertiză primită de la INML, Amelia și Alice se pregătesc să dea în judecată spitalul. Procesul va începe în curând.