Invitaţi miercuri dimienaţă la B1 TV, membru al Colegiului C.N.S.A.S, alături de Mircea Turcescu au făcut o serie de comentarii legate de existenţa dovezilor potrivit cărora ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru a colaborat cu Securitatea în anii '80, în ciuda negăriii categorice a acestuia că ar avea un dosar de reţea.
“Există mai multe tipuri de dosare, nu doar cel de reţea. Mulţi colaboratori au avut dosare de reţea. Eu nu am avut curozitatea să ma uit în dosarul Ministrului Educaţiei, dar probabil că o voi face în aceste zile. CNSAS anunţă toţi ceilalţi deţinători de arhivă: SRI, SIE, serviciul Istoric al armatei solicitând noi date de la ei. Nu pot lua o decizie doar pe ceea ce găsesc la CNSAS, în altă arhivă pot fi mult mai multe. Conform noii legi, pe 2008, judecătorul stabileşte dacă s-a făcut poliţie politică sau nu.
Există într-adevăr un dosar la CNSAS, este dosar de reţea, nu ştiu dacă există un angajament scris. Va începe o verificare. Înţeleg presiunea publică, dar nu mă pot juca cu viaţa unui om până nu am un răspuns de la celelale arhive. Nu este atât de important angajamentul, contează ceea ce este scris in dosar.”, susţine Florian Bichir.
”Dezbaterea este foarte bizară. Îmi amintesc de dosarul Monei Muscă. Ea a fost un personaj foarte popular în viaţa publică, un personaj de o decenţă extraordinară. Dacă Mircea Dumitru era o persoană detestabilă, opinia publică ar fi fost foarte revoltată. Faptul că ministrul educaţiei a luat atitudine faţă de operele plagiate, l a plasat într-o lumină bună. Să recunoaştem că ne e foame de oameni care au o altfel de aură. Are o imagine foarte bună în spaţiul public la ora actuală.
Pe mine m-a uimit o sigura chestiune: faptul că ministrul a declarat că vorbim despre un fals, însă faptul că există acest dosar arată că a existat o astfel de intersecţie cu Securitatea. Dosarul însă există. Sunt foarte curios pe ce se bazează această atitudine categorică a lui Mircea Dumitru.
Avem fie de a face cu nişte argumente foarte solide după ce se va da un verdict CNSAS, ori chiar există ceva acolo.”, este de părere Robert Turcescu.