Nobelul pentru Pace ajunge după gratii

Nobelul pentru Pace ajunge după gratii

Laureatul premiului de anul acesta este disidentul chinez Liu Xiaobo, încarcerat din 2009.

Lupta "îndelungată şi non-violentă pentru drepturile omului" dusă de Liu Xiaobo (54 de ani) în China a fost răsplătită, ieri, cu Premiul Nobel pentru Pace.

Figură emblematică a mişcării democratice din Piaţa Tiananmen, profesorul de literatură a fost condamnat, în decembrie 2009, la 11 ani de închisoare pentru "subminarea puterii de stat" şi îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare din provincia Liaoning (nordestul Chinei), potrivit BBC.

Soţia lui Liu Xiaobo, Liu Xia, urmează să ajungă azi la penitenciar pentru a-i da personal marea veste disidentului, unul dintre cei 300 de semnatari ai "Chartei 08", text care cere democratizarea Chinei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premiul Nobel pentru Pace constă într- o medalie, o diplomă şi un cec de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de euro), care ar trebui înmânate laureatului pe 10 decembrie, la Oslo.

Anul trecut, premiul i-a fost acordat preşedintelui SUA, Barack Obama. Liderul de la Casa Albă a fost astfel răsplătit pentru eforturile sale în vederea consolidării diplomaţiei internaţionale.

Reacţie dură de la Beijing

Acordarea Premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiabao "este total contrară principiilor" acestei recompense şi va deteriora relaţiile dintre China şi Norvegia, a reacţionat ieri Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing. Decizia Comitetului Nobel norvegian a fost calificată de China drept o "obscenitate" care contravine filosofiei premiului.

Pe de altă parte, UE a salutat atribuirea prestigiosului premiu lui Liu Xiaobo. "Decizia Comitetului Premiului Nobel pentru Pace este un puternic mesaj de sprijin pentru toţi cei din întreaga lume care, uneori cu mari sacrificii personale, luptă pentru libertate şi drepturile omuluie", se arată într-un mesaj al preşedintelui Comisie Europene, Jose Barroso.

Citiţi şi:

  • Eroismul demnităţii: Liu Xiaobo şi lupta pentru libertate
  • Premiul Nobel pentru Chimie, împărţit de un american şi doi japonezi
  • Premiul Nobel pentru Fizică: Grafenul, conductorul care va schimba lumea
  • Premiul Nobel pentru Literatură, câştigat de Mario Vargas Llosa